Котел с инициативи по повод Деня на Независимостта и Европейските дни на наследството

Всяка година през месец септември се провеждат Европейските дни на наследството, в които се включват милиони хора от почти всички страни на Стария континент. През 2018-та те са и кулминация на честванията на Европейската година на културното наследство.

По този повод Община Котел и Исторически музей – Котел, организират разнообразни инициативи на 21 и 22 септември.

От 16.00 часа на 21 септември /петък/ в Експозиция „Котленски възрожденци” с Пантеон на Георги Ст. Раковски ще бъде открита изложба „Първата световна война и Котленският край /1914-1918/” с подбрана информация и снимков материал от фонда на музея и презентация, посветена на 110-та годишнина от Независимостта на България.

От 17.00 часа ще бъдат положени цветя на паметника на ген. Радко Димитриев в с. Градец.

По повод Международния ден на мира – 21 септември, Община Котел се присъединява към инициативата „Нека първият им звън изрече думата „мир” – Камбанен звън из цяла Европа”. От 19.00 до 19.15 часа българско време камбаните на църквата „Света Троица”, както и камбаните във всички европейски страни ще забият в чест на солидарността, мира и културното наследство в Европа и света.

На 22 септември /събота/ всички музеи на територията на Община Котел обявяват Ден на отворените врати по повод Деня на Независимостта на България и  Европейските дни на наследството 2018 г.

От 17.00 ч. Художествена галерия „Христо Тодоров” – Жеравна представя изложба живопис-пастели на художника Стефан Стайков. Картините на автора са вдъхновени от богатите му романтични наблюдения и впечатление от света и природата като постепенно, с помощта на приятели, Стайков навлиза в един свят, който разгръща нови и нови въздействия и представи.