Отбелязваме Йордановден с благочестивата традиция по хвърляне на Светия кръст

Котел ще отбележи един от големите християнски празници – Богоявление с благочестивата традиция по хвърляне на Светия кръст в езерото пред механа „Старата воденица“, съобщи  архиерейският наместник на Котленска духовна околия, отец Панайот Сотиров.

Боголюбивата традиция ще бъде спазена и тази година, точно в 10:30 ч. на 6 януари, когато ще разберем и кой смелчага пръв ще извади Светия кръст от водите на езерото, спазвайки обичая по нашите земи „Спасяване на кръста“ навръх Йордановден. По традиция, в четвъртък на 6-ти януари, от 9:00 ч. ще бъде отслужена празнична света литургия в храм „Света Троица” и Велик Богоявленски водосвет, след което ще бъде извършено литийно шествие до езерото.

Предвид продължаващите противоепидемични мерки срещу разпространението от Covid-19 в страната, Община Котел призовава всички граждани да избягват масово струпване и да спазват физическа дистанция помежду си. Нека отбележим този голям християнски празник отговорно и да си пожелаем да бъдем здрави през цялата година!