Славата на котленските килими не трябва да затихва в забързаното ежедневие

Това е посланието на изявите, които организират съвременните будители от фондация „Орлица“ и сдружение „За Медвен“ в с. Медвен. Събитията, които те подготвят са по повод Деня на народните будители и ще се състоят в залата на местното читалище, в навечерието на празника – 29 октомври /събота/ от 15.00 ч. Общата цел на двете изяви са да припомнят красотата на котленските килими, които са тъкани преди години от сръчните ръце на медвенските килимотъкачки.

Фондация “Орлица” е поканила известната ценителка на котленските занаяти г-жа Дора Куршумова да представи книгата си “Котленските килими по-силни от времето”. Сдружение “За Медвен”, пък организира изложба на котленски килими с много изненади за познавачите.

Сред събраните килими ще могат да бъдат видени образци, носещи името на фабриката на “Братя Бояджиеви”, както и емблематични модели на килими, тъкани в котленския регион през втората половина на двадесети век. Посетителите на изложбата ще бъдат предизвикани да си припомнят празничното значение на килимите, както и да разпознаят моделите им. За най-добрите са приготвени приятни изненади.