Децата на Котел поздравяват съгражданите си с изложба в навечерието на Деня на Независимостта

Изложба от детски рисунки подреди Общинска библиотека „Петър Матеев“  в Котел в навечерието на 22-ри септември – Денят на Независимостта на България. Изложбата показва рисунки, вдъхновени от исторически сведения за държавните символи на България и е под надслов: „Нарисувай и оцвети българските символи“.

Участниците в изложбата са млади художници от Творческо обединение „Дарования“ при Народно читалище „Съгласие – Напредък 1870“  и Общинска библиотека „Петър Матеев“, които макар и в ограничен брой заради изискванията на здравните власти, пожелаха да поздравят съгражданите си с празника.

Поради въведените противоепидемични мерки в страната, Община Котел ще отбележи Независимостта на България с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Раковски, а Исторически музей – Котел ще представи две презентации.

На 22 септември 2021 год. отбелязваме 113 години от обявяване Независимостта на България. Манифестът  е изчетен от княз Фердинанд през 1908 година в църквата “Свети Четиридесет Мъченици” във Велико Търново. С този акт се отхвърлят последните васални връзки с Османска империя и Княжество България става независима държава – 30 години след руско-турската освободителна война, приключила с подписване на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 год. начело на независима България застава княз Фердинанд, който приема титлата “цар”. Денят на Независимостта е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 год.