Коста Каранашев от сцената в Жеравна: „Ние сме добри хора! Трябва да открием личностите си! Огледайте се в човека до вас!“

Кметът на Община Котел Коста Каранашев взе участие в откриването на XIV-тото издание на международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Събитието се състоя по традиция в местността „Добромерица“, в покрайнините на архитектурен резерват с. Жеравна.

Автентичния по рода си форум, който прави скок във времето по традиция през месец август уважиха кметове на общини и населени места от областта и страната, политици, бизнесмени, много истински българи.

По време на официалното откриване на фестивала, кметът на Община Котел Коста Каранашев заяви, че днес, ние българите живеем в много трудно време, време, в което културата остава на заден план, а на страната ни ѝ липсват личности. „Ние сме добри хора! Трябва да открием личностите си! Огледайте се в човека до вас!“, каза Каранашев.

Той пожела здраве на Христо Димитров и призова тези, които ще определят бъдещия политически елит на България да търсят такива хора като него. „Христо Димитров е от хората, които създават култура, които карат българина да се чувства по-добър, по-умен и по-щастлив. Такива хора трябват на България!“

Тридневната програма на четиринадесетото издание на фестивала на фолклорната носия Жеравна 2022 г. започна на 19 август вечерта с връчването на годишното отличие “Апостол на българщината”. Тази година то бе връчено  на щедрия дарител, меценат и патриот Николай Кайджиев. След това програмата продължи с изпълнения на представителния танцов ансамбъл на НХГНИ “Константин Преславски”, гр. Варна, народно веселие с различни музиканти и нестинарски игри. На фестивалните сцени се изявиха още Петя Панева, Тодор и Донка Кожухарови и оркестър “Южни ритми”. Вечерта завърши с нощно етно фолк джамбуре с Формация „Тъпани и гайди“.

И през тази година по време на фестивала гостите ще могат да се насладят на изпълненията на множество фолклорни формации от страната. Предвидени са и игри, песни, танци, разнообразни и интересни конкурси и надигравания.