БРОЕНИ ДНИ ДО 7-ОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ

До началото на Седмия фестивал на етносите, багрите и котленския килим в Котел остават 17 дни, обратното броене започна…

Парк „Изворите“ вече се подготвя да посрещне своите многохилядни гости, затова открехваме леко „завесата“, за да планирате в аванс посещението си на най-пъстрия празник, организиран от Община Котел.

Предстоят три незабравими дни – 28, 29 и 30 юли, изпълнени с представяне на занаяти, изложби, демонстрации на автентично ръчно багрене на вълна, ритуали, кулинарни изкуства, танци и качествена музика. За поредна година ще станете свидетели на невероятна килимена феерия от пъстри краски, изтъкани на характерния за Котел вертикален стан, а за втора – приветствани от талисмана на фестивала – Котленчето.

Известни музиканти идват в Котел за Фестивала. Към познатите 4 импровизирани села на етносите тази година за първи път ще има „Кът на Здравето“ и „Кът на баварската кулинария“. Те са поверени на гост-лектора д-р Людмила Емилова и шеф Андре Токев, които ще се срещнат със своите почитатели по време на фестивала.

Най-малките също да се готвят за много изненади и игри в „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“ и „Работилницата на елфите“. Тази година, благодарение на Творителница О’ Писменехъ малки и големи деца за първи път ще имат възможност да се впуснат в едно чудно пътешествие в историята на писмеността и демонстрация на печат с Гутенберговата преса.

В програмата на фестивала, са включени по традиция занаятчийски базар, експозиция на котленски носии, просфорни печати, женски накити и две фотоизложби – „Спомени от Котел“ и „Котленските килимарки“.

Фестивалът ще бъде открит официално на 29 юли /събота/ от 11 часа. Неговото начало ще бъде дадено на сцената пред едноименния хотел в парка, след което всеки ще може да се наслади на традиционните обичаи, носии или храни на отделните култури, представени в община Котел. Да посетят лекцията на д-р Емилова от 13:00 до 14:00 часа в „Къта на Здравето“ или да хапнат вкусна баварска храна при шеф Токев.

За доброто настроение на жителите и гостите на Котел тази година ще се погрижат: Братя Аргирови, Петя Панева, „Фондацията“, балетна школа „Па Де Кре“, ансамбъл „Българе“ и ансамбъл за балкански песни и танци „Иглика“, гр. Краков, Полша и рок-група “Jambol Project”.

Стартирал за първи път през 2016 година Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим се наложи като уникален за България със своята мисия обедини всички етноси, живеещи в община Котел като предостави възможност всеки да представи своите обичаи, традиционна кухня и облекла в импровизирани „села на етносите и нациите“. В тях-български, турски, каракачански и ромски представители демонстрират своите ритуали, традиции и обичаи.

През шестте години на своето съществуване той се превърна не просто в голямо събитие от културния календар на Община Котел, но и във видима връзка между поколенията.

От 2022 година Фестивала на Етносите, багрите и котленския килим е с международен статут и приема приятели от близо и далеч.

Ето и пълната фестивална програма по дни и часове:

28 юли 2023 г. /петък/

19:00 часа – Концерт на „JAMBOL PROJECT“

Място: Малка сцена до занаятчийската алея

21:00 часа – Откриване на Фестивала

21:00 часа – Концерт на балетна школа ,,Па Де Кре “

22:00 часа – Концерт на Братя Аргирови

Място: Голяма сцена „Естрада”

29 юли 2023 г. /събота/

09:00 часа – Официална програма

Занаятчийски базар;

Демонстрация на тъкане и естествено багрене на вълна;

Фотоизложба на котленски носии, пафти, накити и просфорни печати, „Спомени от Котел“ и „Котленските килимарки“

11:00 часа – Официално откриване

Посрещане на фестивалната кукла „Котленчето“

Представяне на ансамбъл „Иглика“, гр. Краков, Полша

Място: Сцена пред х-л „Изворите“

Представяне на традиционни обичаи, носии и характерни ястия

– Българско село

– Ромско село

– Каракачанско село

– Турско село

13:00 – 14:00 ч. Среща с д-р Людмила Емилова

Място: Здравен кът

– Баварска кухня с шеф Андре Токев

Детски свят:

– Пресата на Гутенберг

– Работилницата на Елфите

– Къщичките на джуджето

– Омагьосаното село на Баба Яга

12:00 часа – Представяне на самодейни състави от гостуващите читалища и читалища от община Котел

Място: Голяма сцена „Естрада“

13:00 часа – VIII-ма Национална среща на лютиерите в България ,,Родолюбие‘‘ – Майсторска надпревара за обявяване на инструмент на 2023г. – „гайда“, „кавал“, „гъдулка“, „тамбура“, „тъпан“.

Вечерна програма:

18:30 часа – Концерт на танцов ансамбъл „Иглика“ – гр. Краков, Полша

19:30 часа – Концерт на „JAMBOL PROJECT “

Място: Малка сцена до занаятчийската алея

20:30 часа – Кукерско шествие, съпроводено от гайди– съвместно шествие с кукери от Народно читалище „Просвета-1892“, гр. Стралджа

Място: Тръгване от „Българското село“ до Голяма сцена „Естрада“

21:00 часа – Концерт на Ансамбъл „Българе“

21:20 часа – Монолог „Майката на Раковски“

21:30 часа – Концерт на Петя Панева

22:30 часа – Концерт на Група „Фондацията“

Място: Голяма сцена „Естрада“

30 юли 2023 г. /неделя/

10:00 часа – Пленер – тебеширен свят

14:00 часа – Официално закриване на фестивала

28-30 юли 2023 г.

Котел