Хиляди гости от близо и далеч посрещна Ябланово

В първите почивни дни на месеца, хиляди хора от близо и далеч се стекоха в село Ябланово, община Котел. Поводите, за които гостите бяха дошли са отбелязването на религиозния празник „Хъдърлез“ и традиционния събор „Герлово пее и танцува“, който се провежда днес. Празничната му програма  започна още вчера вечерта, а зрителите успяха да се насладят на приказната заря, на песните на народната певица Ива Давидова и на поп фолк певицата Доника.

Сред специалните гости на „Герлово пее и танцува“ в днешния ден бяха кметът на Община Котел Коста Каранашев и народните представители Хатидже Георгиева и Джейхан Ибрямов.

От сцената кметът Каранашев поздрави жителите на Ябланово с празника им и съобщи, че тази година, наред с планираните за асфалтиране улици по общинската капиталова програма, ще бъде асфалтирана и една от най-дългите улица в Ябланово – ул. „Котленски проход“. Ремонтът ѝ става възможен благодарение на одобрен проект на Община Котел, който ще се изпълни със средства по европейска програма за близо 1 милион лева.

След официалната част на открита сцена, пред хилядите приятели от герловските населени места и чужбина се качиха талантливи изпълнители и самодейци от местното народно читалище „Възраждане – 1954“, Хасан Йозтюрк от Република Турция, както и популярните пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови.

Днешната празнична програма продължава до късно вечерта с народни борби и други забавления за най-малките и техните родители.

Денят в Ябланово вчера започна в местността “Сювен бурну”, където местното население се събира всяка година, за да отпразнува религиозния си празник „Хъдърлез“. На него местното население излиза да се повесели с  традиционните песни, присъщи за алианите. Техните семействата се подготвят за него дни по-рано, защото “Хъдерлез” се очаква с голяма радост от млади и стари.