Нейково отбеляза 147-годишнината от Априлското въстание

С факелно шествие, Нейково отбеляза 147-годишнината от Априлското въстание във Втори Сливенски революционен окръг. Церемонията се организира от Община Котел, кметско наместничество Нейково, фондация „Стоил войвода“ и Народно читалище „Изгрев – 1928“.

Десетки жители и гости на котленското село, се стекоха на площада, за да положат цветя, в знак на почит и преклонение към паметта на героите от селото и околните населени места. Сред тях бяха кметът на Община Котел Коста Каранашев, общинският съветник Дарина Градешлиева и секретарят на Община Котел Христо Карабекиров. Сред гостите бяха още директорът на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ Мария Градешлиева и общественикът Марин Кавръков.

Церемонията се състоя пред паметника на легендарния нейковски юнак Ради Мухтаров /Дели Ради/, който е бил, наред с Иларион Драгостинов, Георги Обретенов и Георги Дражев, част от единствена чета в Сливенския революционен окръг – тази на Стоил войвода. Цветя бяха положени и на морената, която увековечава мястото на което на 7 май 1876 г. четата на Войводата завзема Нейково, а присъединилите се въстаници полагат клетва. Морената се намира в двора на църквата “Св. Троица”, където е било осветено и четническото знаме на четата на Стоил войвода.

Честването на годишнината продължи с музикална програма, в която участие взеха фолклорна група „Синчец“ при НЧ „Изгрев – 1928“, с. Нейково и гайдарски състав „Христанов“. Вечерта завърши с тържествена заря.