Миролио откри цех за 100 работни места в Котел

По инициатива на кмета Коста Каранашев, след толкова години в Котел заработи предприятие-част от световна верига. Кметът, текстилния магнат Едоардо Миролио и неговият син Франко откриха новата производствена мощност в Котел. В модерно оборудвания цех на „ФРАНКО ФЕШЪН” в изключително уютна обстановка, 30 жени активно се обучават в изработването на маркова конфекция. В етап на достигане на максимален капацитет на дейност в цеха на смени ще работят 100 души. В изпълнение на предизборната си програма за привличане на инвеститори, които да създават работни места, кметът поставя начало на нова епоха, в която индустрията след 28 години на разруха и разграбване се завръща в родния Котел.

Пред KOTELNEWS и общинското РАДИО, домакина в лицето на кмета на община Котел и най-значимия в новата ни история инвеститор, разказаха накратко историята на тази изключително важна придобивка за нашата община, в която безработицата е основен фактор за емиграцията на младото население.

Коста Каранашев: В град Котел имаме инвеститор от голям мащаб и това е г-н Едоардо Миролио, искам да му кажа официално добре дошъл и да благодаря за това, че прави това добро нещо за нашият град. Към момента тече обучение на работниците, които ще работят в малко по-късен момент в цеха. Добрата вест е, че там ще работят около 100 човека и най вероятно ще се работи на 2 смени. По-голямата част от работниците ще бъде от гр. Котел, а останалата ще е от селата, които се намират по близо до града и са от нашата Община. Освен това, че осигурява тези работни места аз искам да благодаря на г-н Миролио ,че направи много добър ремонт на така нареченото УТР, чиято сграда беше в изключително лошо състояние с опасност от рухване до момента преди да бъде извършен ремонта. По вина на предишни наематели носещите стени на 1-вия етаж бяха сринати, обаче благодарение на доброто конструктивно решение на г-н Миролио в момента помещението изглежда по добре от самата сграда на общината. Контакта между нас беше преди няколко месеца когато аз го посетих в офиса му в гр. Сливен и го помолих текстилния цех в гр. Котел да стане реалност. Наистина съм много благодарен за стореното! От моя страна и от страна на общината сме обещали да помагаме с каквото има нужда и да бъдем насреща при нужда. Дай Боже и обществеността на гр. Котел и наетите граждани да отвърнат по същия сериозен начин, както г-н Миролио се отнесе към нашата молба за инвестиция чрез изграждане на текстилен цех в Котел.

Едоардо Миролио: Преди няколко месеца бях посетен от г-н Каранашев в офиса на фирмата ни в гр. Сливен. В разговора той ме помоли дали мога да предвидя някаква инвестиция в гр. Котел. Ние имахме вече в плановете си да разширяваме своето производство. Сам по себе си е факта ,че кмета вместо да стои седнал на стола зад бюрото, дойде при мен и ме помоли да инвестирам. Това до голяма степен беше и причината заради която днес сме тук инвестирайки средства в текстилен цех. Аз по-принцип съм производител на прежди и платове, а моят син разширява дейността инвестирайки в конфекция и плетива. Така взехме решение чрез направено от моя страна дарение, той да има нужния капитал за да може да направи инвестицията в гр. Котел. Искам да кажа че г-н Каранашев беше изключително коректен като пое ангажимента да ни помогне в намирането на подходящо помещение, също и в съдействието за събиране на хората, който се обучават да работят в момента в цеха. Това ни позволи в много кратки срокове да направим всичко необходимо като сега изчакваме последните разрешителни за да функционира предприятието нормално. Фабриката тук ще представлява съединяване и закачане на различни елементи от плетивото, които се плетът във фабриката ни в Сливен. В бъдеше ако нещата потръгнат добре със сигурност ще можем да добавим и други дейности стига пазара да е добър и да ни го позволи. Започваме една съвместна работа предимно с жени работнички от региона, като се надяваме да са коректни и добри в работата си както всички останали наши работници. Благодаря още веднъж на кмета който беше много успешен да ни потърси, да ни помоли за инвестиция и по този начин да успеме да реализираме този проект. Настоящата инвестиция е за 100 човека но в бъдеше ако имаме нужда от още конфекция и нещата вървят добре, може да изберем отново Котел за нова инвестиция.

Франко Миролио: Надяваме се бързо да достигнем по значителни цифри на наети хора. В момента обучаваме наетите работници. Резултатите са добри и се надяваме в най-скоро време да започнем работа с пълни темпове.

Източник: KotelNews.com