Котел почете Георги Раковски

Стотици котленци и гости на града присъстваха днес на тържествената церемония пред паметника на Георги Раковски в Котел по повод 200-годишнината от рождението на Патриарха на българското Възраждане.

През целия ден пред паметника на възрожденеца хора поднасяха цветя, спомняйки си неговите завети. Да се преклонят пред живота и делото на Раковски в Котел бяха областният управител на Сливен Чавдар Божурски,  проф. Пламен Павлов, проф. Андрей Андреев, бивши кметове на Котел, кметове на съседни общини и населени места.

Честването започна с празнично шествие, тържествен водосвет и издигане на националното знаме на България. Почетния строй на военнослужещите прие командирът на военно формирование 22 220 полк. Любомир Вачев.

„Георги Стойков Раковски е най-великата личност в българското Възраждане! Патронът на града! Човекът, на който дължим съвременния български дух!“. С тези думи кметът на общината Коста Каранашев се обърна към стотиците, дошли на тържествената церемония на площад „Възраждане“ по повод 200-годишнината от рождението на Раковски.

В словото си кметът подчерта: „Всички след Раковски се учат от него, но от кой се е учил той? За мен Бог решава, чрез някой да издигне една идея, да помогне на един народ…Този някой в българската история е именно Георги Ст. Раковски!“, каза кметът и допълни, че духът на Раковски все още живее в Котел!

“Община Котел е с амбицията тази година, на Фестивала на Етносите, багрите и Котленския килим, да създаде Възрожденска академия „Раковски“. Използвам повода да приветствам всички, които през тези години са отдали живота и времето си за развитието на община Котел, на всичките ни приятели в цяла България, на всички бивши кметове, на всички наши учители, на всички личности, които са допринесли за това градът ни да се развива по-добре. Честит празник! Бъдете живи и здрави! Да живее България!”, каза в заключение градоначалника.

Официални слова произнесоха още областният управител на област Сливен Чавдар Божурски, проф. Пламен Павлов и проф. Андрей Андреев.

Поздрав към котленци по случай честването на рождението беше изпратен от Иван Паслар, председател на район Тараклия, Република Украйна

Венци и цветя пред бюст-паметника на Раковски бяха поднесени от кметът на община Котел Коста Каранашев, областният управител на област Сливен Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет Котел Христина Чолакова, командирът на военно формирование 22 220 – полковник Любомир Вачев, Регионален исторически музей – Сливен, Исторически музей – Котел, СУ „Георги Ст. Раковски“, НУФИ „Филип Кутев“, национално дружество „Традиция“, сдружение „Хайдути“, клуб „Котел“, ДГС – гр. Котел, потребителска кооперация „Георги Стойков Раковски“, колоездачен клуб „Блу Рок – Сливен“ и политически партии. Цветя бяха поднесени от името на кмета на община Сливен Стефан Радев и председателя на Общински съвет Сливен – Димитър Митев, кметове на населени места, граждани и гости на Котел.

По-късно по повод 200-годишнината от рождението на Раковски от сцената прозвуча Одата „Раковски“ на Иван Вазов, в изпълнение на актьора Янко Лозанов, а кметът Каранашев открит барелеф на възрожденеца, дело на скулптора Димитър Бойчев. За първи път пред котленци звуча и на химна „Раковски“, специално музициран за годишнината от подполковник Ради Радев, главен диригент на гвардейския оркестър на Българската армия.

Грамоти и „Сребърен знак – 200 години от рождението на Георги Раковски“ за цялостен и значим принос, допринесъл за популяризиране и утвърждаване на културното наследство на град Котел, бяха връчени на архитектите Стоян Георгиев, Тодор Бойчев и Антон Бойчев.

Тържествената церемония завърши с полагане на легионерска клетва на членове от национално дружество „Традиция“, преклонение пред саркофага на Раковски в Пантеона на възрожденеца, акапелен концерт на Български колегиум „ОСАННА“ и откриване на изложбата „Образ невъзможен“.

Вечерният панел от празничната програма продължи с връчване на грамота и „Сребърен знак – 200 години от рождението на Георги Раковски“ на ген.-майор Груди Ангелов, приемане на военния строй от ген.-майор Ангелов, поднасяне на венци от името на кмета на община Котел и началника на Военна академия и тържествената заря-проверка.