Проведе се първото издание на фестивала “Живият огън на традициите” под надслов “Пътят на килима”

„Живият огън на традициите“ под надслов „Пътят на килима“На 24 юни кметът на Котел Коста Каранашев заедно с Диана Късметска от фондация “Пътят на траките” откриха първото издание на фестивала „Живият огън на традициите“ под надслов „Пътят на килима“, който се проведе между 24 и 26 юни 2016 в Котел.

“Искрено се надявам този фестивал да върне доброто име на града ни и на котленския килим. Един роден поет е казал “Котел град легенда грейнала в балкана, като усмивка в килим втъкана”. Котел има нужда от по-голямо самочувствие и чрез вече реализираните и предстоящи мероприятия ние ще възвърнем гордостта и самочувствието на гражданите и облика на града който заслужаваме. Нашата цел е да популяризираме и съхраним хубавите народни традиции, както и да се запази автентичността на местните обичаи в килимарството”, започна речта си кмета. Камен Костов заместник областен управител „Живият огън на традициите“ под надслов „Пътят на килима“на област Сливен отправи поздравително слово към гражданите и гостите на Котел и пожела все по често да бъдем свидетели на подобни добри инициативи. На откриването още присъстваха Христина Чолакова председател на общински съвет Котел, кметове и заместник кметове на населени места от общ. Котел. За доброто настроение на гостите се погрижи Ансамбъл “Загоре”, които с невероятните си представление запалиха “Живият огън на традициите”.

“Радвам се, че това първо издание на фестивала “Пътят на килима” в частност на котленския килим е вече факт. Благодаря на г-жа Диана Късметска около чиято идея се събрахме всички ние и цялата общ. Котел за да направим тези три дни празник за всички нас. Моята цел и идея е в рамките на моя мандат да върна самочувствието на котленци и жителите на общ. Котел. Сигурен съм, че още от догодина ще можем да възвърнем самочувствието на нашият роден край. Благодаря на целият си екип, председателя на ОС Котел г-жа Христина Чолакова, заместник кметове и кметове на населени места в общ. Котел за положеният труд и усилия по реализирането на този фестивал”, каза още Коста Каранашев.

„Живият огън на традициите“ под надслов „Пътят на килима“

Народните представители от ПП ГЕРБ-Сливен Мария Белова, Галя Захариева, председателят на ОБС-Сливен Димитър Митев и общински съветници от партията също присъстваха на фестивала.

„Живият огън на традициите“ под надслов „Пътят на килима“В експозицията на килимите участваха представители на българските килимарски школи от Котел и Чипровци. Имаше и килими от Иран, Азербайджан, както и от различни държави от Европа, Азия, Южна и Северна Америка. Част от тях са изтъкани по автентичен образец от килимари в Чипровци и Котел. За доброто настроение на гостите се погрижиха Ути Бъчваров, който сготви вкусна гъбена чорба, а майстори от Котел завъртяха вкусни чевермета и кукуреч – специалитет от агнешки дреболии на жар, характерен за каракачанския етнос. Отворихме и работилници на занаятите, включително и на традиционни гозби. Майстори представят целия процес по създаването на килима, започвайки от стригане, чепкане, влачене на вълна, предене, боядисване, навиване и тъкане на живописните котленски килими. Според данни от преброителните камери фестивала са посетили повече от 5000 души.

Подобаващ финал на съботния ден имахме с музикалната програма, в която взеха участие НУФИ “Филип Кутев”, Ансамбъл – Сливен, Фолклорен танцов клуб “Хорце” – Добрич и народната певица Галина Дормушлийска, а кулминацията на музикалната програма остана отредена за невероятния музикант Теодосий Спасов, който е и един от първите възпитаници на нашето Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”.