Поздрав за 3-ти март

Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме най-светлия празник в нашата страна – 3 март и 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор и Освобождението на България.

Денят на Освобождението е повод да отдадем дълбоко уважение и почит към героите, отдали живота си за България.  Да се преклоним пред светлата памет на всички онези, посветили себе си в името на нашата страна и помогнали, за да можем днес да се наричаме свободни българи и граждани на Европа.

Благодарение на българските опълченци, както и на героизма на руските, румънските и финските воини, днес ние сме със самочувствие, защото свободата ни не е дар. Тяхната героична саможертва е вградена в нашето изстрадало минало, довело до бленуваната Свобода.

Днес страната ни живее в мир, свобода и просперитет. Българите нямат врагове и се борят за достоен и щастлив живот в една свободна и  демократична  Европа.

Всеки народ има своята  история като познаването и съхраняването  й е възможност да се учи от нея, за да  просперира и да има по-добро бъдеще. В историята на България има много трагични, на и много светли дати. Има една от тях  обаче, която е със съдбоносно  значение да ни има такива, каквито сме днес. Това е датата  3-ти март 1878 година и тя съвсем заслужено е нашият национален  празник.

Като кмет на Община Котел, аз и моят екип сме поели отговорността да работим за развитието на нашата община и за съхраняването на нейните ценности, за да може нейните жители да останат тук и да се гордеят, че живеят в Община Котел.

Нека героичното ни минало ни вдъхновява за родолюбиви дела и ни дава сили да се справяме с предизвикателствата на времето!

Честит Национален празник!

Коста Каранашев,
Кмет на Община Котел