Осмомартенска изложба на бижута открива Етнографски музей „Кьорпеевата къща“

По случай Международния ден на жената – 8 март, Етнографски музей „Кьорпеевата къща“ подрежда изложба под мотото: „Накитите на Котел“. Изложбата ще бъде открита на 8 март /четвъртък/ от 16.00 часа, съобщи уредникът на музея Стефан Иванов.

„Посетителите ще могат да видят уникално изработени накити от времето на Българското Национално Възраждане от фонда на Историческия музей – свързани, и олицетворяващи красотата и женствеността на котленката“, посочи още Иванов. В изложбата ще бъдат показани специфични за Котел пафти, колани, пръстени, обеци, гривни, гръдни накити – куна и други изящни бижута.

„Накити от Котел“ е първата самостоятелна изложба на украшения, която ЕМ „Кьорпеевата къща“ прави в чест на Международния ден на жената. Участие в събитието ще вземат и деца от групата за автентичен и битов фолклор към НЧ „Съгласие – Напредък 1870“, с ръководител Пенка Дунчева, които ще зарадват с изпълненията си дамите за празника.

Изложбата се организира от Община Котел и Исторически музей – Котел, с любезното съдействие на НЧ „Съгласие – Напредък“ – Котел.