Първият звънец удари за 1704 ученици в училища от община Котел

На 15 септември в община Котел новата учебна 2022/2023 година започна за 1704 ученици в училищата на общинско и държавно финансиране. 1461 ученици влязоха в класните стаи в деветте общински школа в котленско, а 115 от тях прекрачиха за първи път училищния праг. 243 са учениците на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” като тази година най-малките възпитаници на държавното училище са 16 ученици, записани във втори клас.

2022/2023 учебна година бе открита тържествено, с националния химн и с първия учебен звънец.

Специално за празника, кметът на Община Котел Коста Каранашев изпрати поздравителен адрес до всички директори на училища, детски градини, учители, ученици, деца и родители. В него, той им пожелава успешна и ползотворна учебна година, изпълнена – с вълнуващи дни, нови приятелства и поводи за семейна гордост.

„Обръщам се първо към вас, мили деца и първокласници, защото вие сте най-прекрасното нещо на този ден. Всяка детска градина и училище ще се радва да ви има и всеки фотоапарат ще търси точно вашето усмихнато лице. Бъдете здрави, винаги щастливи и не преставайте да бъде повод за гордост на вашите родители.

Нека тази година бъде много успешна за вас, скъпи зрелостници. Желая ви търпение, увереност и постоянство в преследване на амбициите и осъществяване на мечтите ви! Вярвам, че независимо накъде тръгва пътят ви през идните години, Котел винаги ще има специално място във вашето сърце.

Покорявайте върховете на знанието, скъпи ученици. Уважавайте своите учители и вярвайте в тях! Техният висок професионализъм и вашите упоритост и дръзновение са най-сигурната гаранция за успех. Преодолявайте заедно трудностите и ги превръщайте в победи, защото вие – учениците – сте бъдещето, в което вярваме!

Уважаеми директори и учители, този ден е значим, както за учениците, така и за цялото ни общество! Всички вие градите историята на вашите учебни заведения, които са духовно, образователно и възпитателно средище за хиляди млади хора. Бъдете и занапред онзи духовно-притегателен център, в който младежите на община Котел,  ще продължат и занапред да намират най-добра подготовка за своето бъдещо развитие. Продължавайте все така упорито и всеотдайно да поддържате огъня на познанието и да бъдете неизчерпаем източник на знания, опит и авторитет.

Уважаеми родители, вярвам, че всички ние –  семейство, училище и Общинска администрация, ще направим така, че децата ни да се чувстват сигурни и уверени в себе си. Нека ги насърчаваме да развиват заложбите си, да им даваме увереност, че могат и че всичко, което научават ще им помогне в живота, за да вървят през него достойни и щастливи.“ се казва още в поздравлението.

На тържествените церемонии по повод началото на учебната 2022/2023 година присъстваха представители на общинското ръководство, бивши възпитаници на училищата, учители и ученици, както и много родители.

На 15 септември в община Котел врати отвориха и шестте детски градини, в които ще се обучават 309 деца.