Дора Куршумова представи новата си книга “Котленските килими- по-силни от времето” на празника на котленския килим в Медвен

Още с влизането в залата на медвенското читалище, грейналите цветове на котленските килими от изложбата, организирана вчера от сдружение „За Медвен“, грабнаха очите на всички посетители. Според обичая от региона гостите бяха посрещнати и почерпени и с вкусни „къдряви“ тиганици.

Събитието се проведе в навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители като в центъра му беше килимотъкачеството, занаят, който в селото, наред с бъчварството, има дълбоки традиции. Организатори на този своеобразен празник на килима бяха членовете на фондация „Орлица“ и сдружение „За Медвен“. Гост на събитието, по покана на фондацията беше общественичката Дора Куршумова, която представи книгата си „Котленските килими- по-силни от времето“.

Гостите в залата се запознаха детайлно с обаянието на котленския килим, а Куршумова разказа историята за написването на книгата си и с какви хора се е срещала. Тя предостави още подробна информация за килимите в изложбата и посочи, че основна част от тях са килими, тъкани от медвенски майсторки. „Превъплъщенията ме забавляват, а когато започвам своите проучвания, аз се водя от мотива – ще ми донесат ли те удовлетворение. „Скоро си зададох въпроса – Защо проучвам точно килимите от котленско? Отговорът излезе от само себе си – той е магия. Магия, на която възнамерявам да се посветя през следващата година. Всеки път когато посещавам този край, пред мен изкача все нова информация, нова история, нови хора, които ме провокират да пиша за

величието на котленските килими. Вие трябва да се гордеете, че имате в домовете си тези тайнства на тъкачество – килимите. Трябва да се гордеете, че познавате или сте познавали килимотъкачките от този край, защото занаят като този носи красота, изящество, въображение и творчество. То е част от котленското културно наследство, което не трябва да бъде забравено“, каза още авторката, която разкрива в книгата си пластовете от миналото на шареното наследство на котленския регион.

Гостите с голям интерес изслушаха представянето на книгата и обясненията към изложените килими. Те задаваха много въпроси към авторката от което се разбра, че интересът по тази тема е все още жив и продължава да вълнува хората. С това събитие, Медвен доказа, че през всеки сезон в него има по нещо интересно. Освен развлечения за гостите си, селото предлага и събития, с които те ще могат да опознаят още по-добре този красив край на България.