Котел- столица на българската шевица и килими

Усетите ли, че атмосферата в Котел започва да става по-пъстра, означава че е дошло време да посрещнем разнообразието от етноси, багри и килими от котленско. Те бяха представени пред десетки хиляди души на едно място, а именно на 7-то издание на най-автентичния фестивал, прославящ местният бит и култура, правен в България. За цели три дни, в които трае този празник, сякаш градът пее, танцува и се забавлява на открито, заедно с участниците.

За кратко време Фестивалът, организиран от Община Котел се превърна в значимо събитие като всяка година заявяващите желание да участват в него са  все повече.

„Преди 7 години сложихме началото на този Фестивал, чиято философия беше да покаже как четирите основни етноса, които населяват община Котел, живеят в мир, хармония и любов. Всичко това, съчетахме на фона на тази паркова зеленина и я допълнихме с естествените багри на котленските килими. Когато се кандидатирах за кмет, обещах на котленци и на жителите на общината да върна тяхното самочувствие. Тази година Котел вече е различен. Той се превърна в първия български град, реализирал една нова инициатива, с която всеки трябва да се чувства специален. Тя е свързана с изрисуването на фасади на сгради с български шевици и котленски килими, чрез които градът има вече особена атмосфера. Пожелавам на всички гости и участници на празника весело настроение не само на фестивала, но и сред градската среда на Котел!“, каза по време на официалното откриване на празника кметът на Община Котел – Коста Каранашев.

Минути преди началото на вечерните концерти от сцена „Естрада“, ръководителят на ансамбъл „Българе“ – Христо Димитров призова нацията да промени мисленето и манталитета си. Да популяризира градовете си и да създава деца.

„Посветих живота си на една кауза, която нарекох „Мисия Родина“. Тя ме изпълва с надеждата, че ще живея в най-прекрасната страна. Бих искал, тук пред цялата общественост, да се обърна към вас г-н Каранашев и да ви поканя да се присъедините и вие към нея. Изказвам този призив именно тук, защото, в Котел, не изпитвате негативно отношение към хората. Украсявате града си и го превръщате в изложбена  площ. Сигурен съм, че той ще стане най-популярния град в Европа, ако продължавате по този начин, а аз ще бъда щастлив Община Котел да стане първата община, която официално ще подкрепи „Мисия Родина“, посочи Димитров.

Програмата на трите фестивални дни беше богата и наситена с много емоции и пъстрота. Началото ѝ беше дадено с много настроение в импровизираните села, където представителите на етническите общности по традиция приготвиха вкусни ястия, характерни по този край. Голям интерес в това издание на празника внесоха кътовете на здравето и баварската кухня. В тях известната диетоложка д-р Людмила Емилова представи книгата на Милена Попова „Гладната революция на г-р Емилова“ и лекция за здравословното хранене и начин на живот, а шеф Андре Токев зарадва почитателите си с вкусна баварска храна. По-късно програмата продължи с 8-та среща на лютиерите в България и концерт на читалищни състави, в който участие взеха над 210 изпълнители от цялата страна.

Многобройни приключения и игри отново посрещнаха най-малките гости на празника. Новото в детския кът беше представлението посветено на писмеността и печатното дело, където Диян Павлов- Джими от Творителница О’Писменехъ! пренесе малки и големи по пътя на развитието на писмеността от древността до наши дни и им даде възможност да се докоснат на живо до известната преса на Гутенберг.

Вечерната програмата продължи с изпълненията на полския ансамбъл „Иглика“, концерт на рок-група „Ямбол проджект“ и пъстро шествие. Из алеите на парка се носеха музика, песни и танци, които мигновено заразиха присъстващите със своята красота. Шествието беше водено от най-популярното килимено дете в България- Котленчето, което поведе след себе си гайдарите от състав „Христанов“ и кукерите от Народно читалище „Просвета – 1892“ гр. Стралджа. Те подгряха настроението на всички гости преди грандиозните концерти на Ансамбъл „Българе“, Петя Панева и супергрупата „Фондацията“, които не оставиха публиката безразлична към българската музика.

И тази година организаторите на фестивала не пропуснаха да отбележат по време на празника си личността на Георги Раковски. По повод 90-годишнината от откриването на паметниците на Раковски и Софроний Врачански и барелефите на възрожденците в Котел (30.07.1933 г.), на сцена „Естрада“ беше представен „Монолог на Руска Мамарчева“. В ролята на Мамарчева, майка на Раковски, влезе Дьоне Баджак, която плени с изпълнението си публиката.

Финалът на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим по традиция запазва неделния ден за най-малките гости на празника, които и тази година имаха възможност да играят и рисуват своите картини по време на пленера „Тебеширен свят“ в парка.