Първокласници посетиха библиотеката в Котел в Международния ден на детската книга

И детските книги празнуват. Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена. На 2 април, Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят, а по този повод Общинска библиотека „Петър Матеев“ беше посетена от първокласници от начален етап на обучение към СУ „Георги Ст. Раковски“ в Котел.

Малките деца пристигнаха в библиотеката, нетърпеливи да се потопят във вълшебния свят на книжките. Със своите усмивки и любопитни очички и с огромно нетърпение и интерес те разглеждаха, обсъждаха, надникваха във всяка зала, в търсене на своите любими книжки и герои.

Любовта към четенето и грамотността са от изключителна важност за децата, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие. Ако имате дете, подарете му книга или го запишете в библиотеката, за да му помогнете да развие любов към четенето, призоваха от местната библиотека. За спомен от библиотеката, служителите ѝ връчиха на децата по един тайнствен свитък, в който беше написана “Молбата на книгата” към нейния читател, за да се научат как те трябва да се отнасят с всяка книга.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. На всеки две години наградата се връчва на най-добрия детски писател и художник на детски книги. Наред със световните писатели: Астрид Линдгрен, Туве Янсон, Луис Карол са вписани в почетния списък на IBBY /Международен съвет за детски книги/ и нашите писатели: Валери Петров за “Пет приказки” през 1988 година, Йордан Радичков за книгата “Малки жабешки истории” през 1996 година и Веса Паспалеева за “Пролет в родината” през 1980 година. Ангел Каралийчев пък е първият български писател, вписан в Почетния списък.