Откриха STEM център за ученици от ОУ „Кап. Петър Пармаков“ в с. Градец

Център по наука, технология, инженерство и математика (STEM) –  „Първото ученическо онлайн радио“ откриха днес в ОУ “ Кап. Петър Пармаков”. Гости на тържеството бяха началникът на РУО на МОН, гр. Сливен – Кристиана Добрева – Станкова, кметът на община Котел – Коста Каранашев, областният управител на област Сливен Веселин Вълчев, зам.-кметът на община Котел Шериф Куванджъ, кметът на с. Градец Веселин Урумов, директорът на дирекция „Социални и хуманитарни дейности“ Десислава Пепелишева, зам.-директорът на НУФИ „Филип Кутев“ Петър Аркалиев, представителят на сдружение „Амалипе“ и други. Центърът е изграден по национална програма “Изграждане на училищна STEM среда” на МОН и ще предостави възможност на учениците от 1 до 7 клас да се докоснат до развитите комуникации и медийни технологии, да споделят световни новини и такива от училищния живот, да слушат музика, да дават трибуна на всеки, които  иска да се изрази, да творят красота, уважение и мир, да се състезават в конкурси, дискусии и най-различни радио състезания.

„Човек в живота си обича да помага на семейство, на близки,  а преподавателите имат шанса да помагат на децата, което е голямо призвание. Тук, в Градец, спойката я има. Децата са спокойни и целеустремени. Това, което виждат в училище е различно от социалната им среда и ролята на преподавателите е най-осезаема. Винаги ще бъда до ръководството на училището и те могат да разчитат на мен, защото тук се вижда резултата на положения труд“, каза кметът на община Котел Коста Каранашев по време на церемонията по откриването на центъра.

“В Градец нямаше такова място, където децата да могат да изразяват себе си,  затова решихме да направим онлайн радио, в което те да събират и разпространяват информация. За тази цел, за да подготвим децата тук, в училището създадохме няколко клуба, които предхождаха създаването на онлайн радиото. Неслучайно избрахме днешния ден – Благовещение, защото искахме да съобщим благата вест, че в с. Градец ще се открие този център. Този ден за нас е и ден на търпението, защото този проект ни костваше страшно много търпение“, заяви директорът на училището Силвия Ненова.

Репортажите на малките бъдещи журналисти ще могат да бъдат чути по ученическото онлайн радио, което ще бъде достъпно на официалната страница на училището и в официалната му Фейсбук група.

В празничната програма участие взеха ученици от НУФИ „Филип Кутев“ – Котел и ученици от ОУ „Кап. Петър Пармаков“.