ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА КОТЕЛ КОСТА КАРАНАШЕВ ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

кмета в стаята си

Честит празник, уважаеми директори на училища и детски градини, учители и ученици,

Честит празник, културни деятели, хора на историята, изкуството, словото и перото!

Честит празник, скъпи жители на община Котел!

Месец май традиционно е изпъстрен с празници, които повдигат духа ни, но най-вече той е свързан с празника възвисяващ  просветата, която ни дава обичта към всичко, оставено ни в наследство от нашите предци!

Днес празнуваме един от най-светлите български празници – 24 май- Ден на светите равноапостоли Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на силата на славянската книжовност. Ден, който олицетворява непреходността и силата на българския език.

24 май предизвика у всички нас вълнение и гордост, че имаме привилегията да живеем, учим, творим, чувстваме и мислим като българи – на свой език, със своя писменост и книжовност, превела ни през вековете като нация!

24 май, винаги е бил дата-символ. Символ на велико търпение, старание и отговорност. Носител на безгранична обич, хуманизъм и милосърдие на неуморния български учител.

Уважаеми директори и учители,

Вече 154 год. молитвата-молба „Помогни ми да тя возвыися“, стои поставена на входа на Галатанското училище и напомня за смисъла на всеки ваш ден сред децата и учениците. За всяко учебно заведение в България, тази табела би била гордост, но ние имаме тази поредна духовна привилегия. Затова ви пожелавам да продължавате да полагате усилия. Да не спирате да разпалвате искрата на патриотичните чувства сред децата и учениците си. Да съхранявате историята и да браните ценностите на нашия Котел.

Уважаеми културни деятели, хора на историята, изкуството, словото и перото,

Пожелавам ви да сте все така вдъхновени и удовлетворени от труда, който полагате. За да продължите да водите идните поколения към светли бъднини!

Скъпи ученици, мили деца,

24 май е не само една традиция, която отбелязваме всяка година. Този ден трябва да бъде вашия импулс за самоусъвършенстване, за повишаването на знанието и духовността. Помнете сътвореното от предците и уважавайте вашите учители, защото те са тези, които дават светлината на познанието.

На вас, драги абитуриенти, на добър час в живота!

Нека не стихва жаждата ви за знания и любовта към родния край!

Честит празник!

 

КОСТА КАРАНАШЕВ,

Кмет на Община Котел