С шествие и празнична програма Котел отбеляза 24 май

Още рано, рано деца и ученици в празнична премяна, забързани, се събираха в дворовете на учебните си заведения в Котел, откъдето се отправиха за общото тържествено градско шествие. То премина по пешеходната улица на града и се сля с хората, събрали се на пл. „Възраждане“.

Тържествената програма на площада по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, започна с тържествено издигане на знамената на Република България и на град Котел. Сред официалните лица бяха кметът на Община Котел – Коста Каранашев и неговия екип, председателят на Общински съвет Котел – Христина Чолакова и общински съветници, директорът на СУ „Г. Ст. Раковски“ – Стефан Дондев, зам.-директорът на НУФИ „Филип Кутев“ – Петър Аркалиев, преподаватели, настоящи и бивши учители, ученици, читалищни, библиотечни, културни и просветни дейци.

В приветственото си слово кметът посочи, че много световни империи, създадени на военен, политически и икономически принцип, са рухвали, но духовната империя, която създава България, живее до ден днешен.

Кметът използва празничната сцена, за да благодари на всички котленски учители и преподаватели и подчерта, че предизвикателството и отговорността, която държат те в ръце си е огромна. „Съвременна България, като част от Европейския съюз, се нуждае от една здрава нация. Тази нация може да бъде изградена само и единствено от един образован народ“, посочи той.

След това Каранашев отправи апел към родителите на младото поколение котленци и ги посъветва да бъдат много внимателни към начина, по който се образоват децата им. „Образованието на вашите деца днес ще определи пътя, по който държавата ни ще се развива и ще върви напред. Дано атмосферата в страната ни бъде по-добра, както за тях, така и за абитуриентите и живота на всички бъде по-лек!“, каза в заключение градоначалникът.

След него приветствия отправиха и директорът на СУ „Георги Раковски“ Стефан Дондев и зам.-директорът на НУФИ „Филип Кутев“ Петър Аркалиев.

След приветствията на площада се проведе ритуалът по предаване и приемане на училищните знамена на двете учебни заведения в града. 22 от общо 55 ученика от 5 до 7 клас, получиха лично от кмета грамоти и награди за постигнати отлични резултати през учебната 2022/2023 година.

Венци и цветя по повод празника бяха поднесени пред паметника на Г. Ст. Раковски от кмета на община Котел – Коста Каранашев и неговия екип, председателя на общински съвет – Христина Чолакова и общински съветници, директора на СУ „Г. Ст. Раковски“ – Стефан Дондев и зам.-директора на НУФИ „Филип Кутев“ – Петър Аркалиев.

Тържествената програма в чест на празника завърши с тематична концертна програма. Чрез нея, децата от детска градина „Дъга“- гр. Котел и съставите при НЧ „Съгласи-Напредък 1870“ и „Център за подкрепа за личностно развитие“ – Котел поздравиха своите съграждани за празника.