Информационно-комуникационни технологии помагат на ученици от Градец да се впуснат в търсене на неизвестни факти за заобикалящия ги свят

Благодарение на все по-ефективното използване на информационно- комуникативните технологии в обучението, учениците от Основно училище „Кап. Петър Пармаков“ в село Градец се впускат все по-често в търсене на неизвестни факти за заобикалящия ги свят. Последно това те са сторили миналата седмица, когато в часа си по „химия и опазване на околната среда“ шестокласници са се подготвяли за отбелязването на Световния ден на Земята, съобщи директорът на училището Силвия Ненова.

След обобщение на резултатите, учениците от 6 а клас били впечатлени от новите неща, които научили и се убедили в необходимостта от опазването на нашата планета.

„Младото поколение е бъдещето за утрешния ден. Макар, че той е изпълнен с технологии от всякакъв вид, ние се стремим да подготвим учениците за живота след училище и отговорностите, които трябва да поемат, не само към себе си, но и към заобикалящата ги природа“, каза Силвия Ненова. Тя посочи, че опознавателният пример, който по-големите ученици дават сред по-малките, е удивителен, защото в инициативата на училището, без настояване от страна на преподавателите, са се включили с тематични рисунки и ученици от 2 б клас.

Директорката каза още, че екипът ѝ е забелязал, че възпитаниците на ОУ „Кап. Петър Пармаков“ се чувстват по-мотивирани и ангажирани към учебния процес, когато в него, освен интерактивна част, има практически и презентационни задачи. Затова в училището все по-често се разкриват различни клубове по интереси, където учениците могат да изразяват себе си. Един от тези клубове е „Млад еколог“. Дейността му има познавателен и практико-приложен характер. Учениците се запознават с богатството и многообразието на природата, с растенията и защитените растителни и животински видове. Изработват постери, картини, изделия от природни и отпадни материали.

По повод Деня на Земята от училището съобщиха, че децата са изработили от отпадъчни материали ,,Дърво на рециклирането”, което символизира живата природа и необходимостта от рециклирането на отпадъци.

Следващото събитие, в календара на градешкото училище е планирано за 26 април 2023 г. /сряда/, а поводът е годишнината от Априлското въстание. Тогава гост на учениците ще бъде режисьорът, писател, историк и актьор Искрен Красимиров, който ще представи пред тях новия си спектакъл, посветен на едноименното въстание.