Работилницата „Шарено яйце“ посрещна първите сръчни майстори на традиционното боядисване на яйца в Котел

С много усмивки и старание, деца и възрастни се забавляваха с боядисването на великденски яйца в работилница „Шарено яйце“, която днес посрещна първите нетърпеливи майстори. Деца, граждани и гости на Котел ще имат възможността да шарят собственоръчно близо 1500 яйца на Велики четвъртък и на Велика събота във великденската работилница, която се провежда за шеста година в центъра на града.

Всички присъстващи бяха запознати с различни техники за боядисване на яйца, както и с традициите и обредите за Великденските празници.

Сръчните майстори потапяха яйцата, които бяха осигурени от Община Котел по случай наближаващия празник – Възкресение Христово, в боите и старателно доукрасяваха всяко едно от тях. Към тях се присъединиха и председателя на Общински съвет – Котел Христина Чолакова и част от екипа на  кмета на Община Котел – Коста Каранашев. Те пожелаха на всички присъстващи много здраве и незабравими великденски изживявания с най-близките за тях хора, след което боядисаха по едно яйце.

Великденският символ – яйцето беше оцветен с най-пъстрите пролетни цветове, а всеки желаещ имаше възможност да изрисува и собствено такова, което след това отнесе в дома си.

Целта на инициативата е да донесе повече радост и настроение на  котленци и гостите на общинския център в навечерието на един от най-големите празници в християнския календар – Великден. На 23 април /събота/, според обичая, жителите на Котел ще могат да боядисват яйца на центъра от 10:00 до 13:00 часа.