С хиляди нови цветя Котел ще посрещне 24 май – най-светлият български празник

Нови цветни арт инсталации от рециклирани дървени материали и хиляди нови цветя ще красят зелените площи и местата за отдих в Котел за 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Красивите цветни решения трябваше да радват всички жители и гости на града с пъстрите си цветове седмица по-рано, но заради вандалски прояви, тяхното оформление се забави.

Ефектни цветни фигури от бегонии и стръкчета тагетиса, вече доставят истинска радост и наслада за очите в градинката пред паметника на д-р Петър Берон, в стилизирания цветен надпис „Котел“ пред паметника на Кръстю Раковски, в цветните площи по ул. „Проф. Павлов“, както и в градинката пред сградата на Младежкия дом.

„По осветителните стълбове, разположени на пешеходната улица, в големите сандъци на входа на парк „Изворите“, пред църквата „Света Троица“ и в саксиите по фасадата на Община Котел са засадени каскадни мушката. Далии, бегонии и тагетис са видовете цветя, които са засети  пред паметника на кап. Георги Мамарчев. До дни азалии и декоративни карамфили с различни цветове ще бъдат посадени пред паметника на Георги Раковски след прецъфтяването на пролетните цветя“, посочи Галина Колева- директор на Общинско предприятие  „Озеленяване и благоустрояване“.

От предприятието съобщиха още, че са поръчани нови мушката за саксиите, които бяха унищожени по ул. „Луда Камчия“, както и 5000 стръка виоли, които ще бъдат засадени заедно със стръкове тагетис в зелените площи по улицата.

Общинското предприятие по озеленяване ще обнови с асиметрични цветни фигури още зелените пространства, намиращи се срещу Спешна помощ, Стойкова чешма и до кръстовището на ул. „Васил Левски“ с ул. „Капитан Вълков“.