Тазгодишното издание на „Балканът пее и разказва“ ще се проведе на 10 юни в град Твърдица

Тазгодишното издание на празника на балканските градове Котел, Елена, Дряново, Трявна, Гурково и Твърдица – „Балканът пее и разказва“, ще се проведе на 10 юни, а домакин ще бъде град Твърдица. Датата съвпада с честването на 40-годишнината от първото присъединяване на града към празника през далечната 1983 година.

Вчера организаторите от Община Твърдица и Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий 1914” проведоха работна среща, на която бяха уточнени акцентите, които ще могат да се видят от гостите на празника. Редът за представяне бе отреден след изтеглен жребий между градовете: Твърдица, Котел, Гурково, Елена, Дряново и Трявна.

Представителите от Котел ще излязат на сцената втори подред, като нашата Община ще бъде представена със специално подготвена фолклорна програма, представена по традиция от Национално училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” и Центъра за подкрепа за личностно развитие-Котел.

За събитието ще се проведе предварителен конкурс на тема: „Възпроизвеждане на оригинални везбени мотиви от облеклото на балканските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Гурково и Твърдица“, под надслов: „Балканът – пазител на традиции“, чиито победители ще се обявят и наградят преди закриването.

Ще бъде спазена и дългогодишната утвърдена традиция на празника, където занаятчии от всички градове ще могат да разположат на щандове рекламни материали и сувенири.

След срещата гостите посетиха археологическата изложба на Исторически музей гр. Твърдица намираща се в залата на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1914“, в града, където изслушаха интересна беседа от директора на музея д-р Красимир Великов.