Пъдаревската кукерска група: „Изгонихме злото, да пребъде доброто!“

Около това мото се обединиха кукерите от пъдаревския кукерски състав, който тази година, съвместно с кметство Пъдарево, организираха празника „Кукерски игри“ – Пъдарево 2023 година. Празникът се провежда по традиция в третата седмица на месец февруари и от години събира на едно място жители и гости от близките градове и села, почитатели на предпролетните ритуали.

В първия ден на празника, за да пропъдят злите духове, да има много здраве и голям берекет във всеки дом през годината, „Булката“, която е и главен герой в изпълненията на ритуалите, „премита“ всеки пъдаревски двор. Във втория ден пък,  най-вълнуващия момент е когато отново тя произнася наричания за дълъг живот, щастие и плодородие. След това мегданът на селото се превръща във въображаема нива, на която биват извършвани ритуалите „Засяване“ и „Заораване“ с дървено рало, теглено от кукерите.

Празникът завършва с кукерско хоро, на което се хваща младо и старо. Най-малкият участник в празника тази година е бил на 3 години, а най-възрастният – около 60 години, съобщават организаторите на „Кукерски игри“ – Пъдарево 2023 година.

Кукерският състав в с. Пъдарево е създаден през 1956 г. към народно читалище Пробуда“ в селото. През годините той е донесъл много отличия от участия във фестивали в страната и чужбина. Групата, наброяваща 30 човека и е единствената действаща кукерска формация в община Котел, а обредите, които изпълнява са напълно автентични.