Отменят се част от тържествените мероприятия по повод 1 ноември – Денят на града в Котел

Във връзка с въведените противоепидемични мерки и заради растящата заболеваемост от Ковид-19  на територията  на област Сливен и тази година няма да бъдат организирани масови мероприятия по повод 1 ноември – Ден на народните будители и празник на град Котел. В тази връзка няма да се проведе и тържествената сесия на Общински съвет- Котел, съобщи председателят на ОбС- Христина Чолакова.

На 1 ноември, от 10:00 ч. в храм „Света Троица“ благодарствен молебен ще отслужи архиерейският наместник в Котленска духовна околия, отец Панайот Сотиров. Венци и цветя от името на общинското ръководство ще бъдат положени в 10:30 ч. пред паметника на Георги Раковски. Цветя от името на ЦПЛР- Котел и библиотека „Петър Матеев“ ще бъдат поднесени и пред всички паметници на котленски будители в града.

За да създават красота и настроение сред минувачите на площад „Възраждане“ и по пешеходната улица на града ще бъде поставена външна фотографска  изложба на тема: „Спомени за Котел”. Тя представя емблематични снимки от живота на планинския град, предоставени от Исторически музей Котел и от г-н Живко Христов.

По случай Деня на народните будители и 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, Национален исторически музей София гостува в гр. Котел с постерната изложба „През пресата и сабята“. Тя проследява неуморната и последователна борба на Раковски за освобождението на българския народ, борба водена със силата на оръжието и печатното слово. Изложбата ще може да бъде видяна от 13:00 ч. във фоайето на Пантеон на Г. Раковски и музейна експозиция на „Котленски възрожденци“ от 1 ноември до 30 април 2022 г. Час по-късно, от 14:00 ч. ще бъдат обявени резултатите от Националния исторически конкурс за есе на тема: „Любовта към отечеството превъзходи всички световни добрини“, организиран от областна администрация Сливен, посветен на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски.

Честванията за Деня на град Котел ще завършат с празнична заря в 20 ч.

По повод празника на града Общината ще постави 70 къщички за птици. Те ще бъдат монтирани през месец ноември на подбрани за тази цел места в гр. Котел, в парк Изворите, на различни места в местността Чукарите, както и в останалите населени места от общината.