Кметът на Котел Коста Каранашев почете възпоменателните митинги по повод възродителния процес в селата Филаретово и Ябланово

Кметът на община Котел Коста Каранашев беше сред официалните лица на възпоменателните митинги по повод възродителния процес, които се проведоха днес в котленските села Филаретово и Ябланово.

Сред гостите бяха председателят на Общински съвет Котел Христина Чолакова, зам.-кметът на Община Котел Шериф Куванджъ, секретарят на Община Котел Христо Карабекиров, общински съветници, кметове на населени места в общината и жители и гости от селата и региона.

В словото си пред жителите на Филаретово и Ябланово кметът посочи, че Община Котел е възприемана като община, пример за етническа толерантност в България. Той допълни, че този ден трябва да се помни и на него да се отдава необходимото уважение от всички граждани на Република България, защото посягането на личните свободи, означава посягане на личността.

“Въпреки тежките и трудни времена, в които живеем, ние ще продължим да работим за района. Ще продължим да облагородяваме селата и се надявам всички заедно, въпреки различията, които имаме да защитаваме общия интерес на гражданите на община Котел, който се изразява в това да има мир и любов помежду ни и общината да бъде по-добро място за живеене за всички нас”, каза в заключение кметът Каранашев.

С митингите се отбелязват 38 години от възродителния процес и насилствената смяна на имената в котленско.

След тях, по традиция бяха поднесени венци и цветя пред двете чешми, посветени на събитията от 1985 година.