Празникът на българския фолклор и българските традиционни ястия в Нейково събра много приятели от близо и далеч

Второто издание на празника, посветен на българския фолклор и традиционни ястия, събра на площада в село Нейково десетки любители на автентичната музика и кулинария.

Музикалната програма на сцената пред пълния площад в Нейково започна с изявата на учениците от НУФИ „Филип Кутев“ – Котел и продължи с представянето на певческите групи към НЧ „Просвета-1919“, с. Мокрен и НЧ „Единство“, с. Жеравна. Домакините от НЧ „Изгрев 1928“, взеха дейно участие в традиционната седянка, в която участниците представиха обичая „Ронене на царевица“. В миналото, особено през есента, в селото много често са правили седянки. Вълна да се чепка, царевица да се орони, чеиз да се стъкми, мома да се задоми, все седенки са гласели. Така постепенно се заражда местния фолклор, който за втори път вчера показа, че е жив и дава възможност за приемственост между поколенията.

„През годините, с местните жени, обменяхме рецепти, които детайлно изучавахме. Когато събрахме достатъчен брой, решихме че можем да ги представим по автентичен начин пред нашите жители и гости“, така коментира  зараждането на идеята за този празник Диана Недковска, секретар на НЧ „Изгрев 1928“, с. Нейково и негов основен организатор. „Представените ястия са по автентични рецепти от миналото. Те същите, по които нейковските жени, нашите баби и прабаби са ползвали при приготвянето на своите гозби за семейните трапези и по специални поводи. Този празник за втора година показва отношението ни към фолклорното изкуство като с това обогати отново  културния живот в селото ни“, каза още Недковска.

Гостите на балканското село успяха да се насладят на типичните за района ястията като  „мамулига“, гозба, наподобяваща качамак, „маладой“, вид баница, която вместо кори, се прави от тесто, нейковско сирене, курабийки и кексове, които взеха участие в кулинарен конкурс за автентично ястие. Не по-малко интересни бяха и гозбите на другите участници в състезанието. Сред тях бяха ястията на учениците от професионалната паралелка “Готвачи” към СУ „Георги Ст. Раковски“- Котел и представителите на читалищата в Жеравна и Мокрен. Учениците представиха пред журито „Къдряви котленски тиганици“, „Лапа по котленски“, „Будамяна каша“ и погача. Участниците от другите населени места пък представиха жеравненски бухти, мокренска млечна баница и мокренски питки -с мерудия и със сирене.

Прелестните ухания и вкусни гозби се оценяваха от компетентно жури, което единодушно реши, че всички ястия отговарят на основния критерии за оценка, а именно автентичност. Така всички участници получиха грамоти и книги с кулинарни рецепти.

Програмата завърши с традиционна седянка, пресъздаваща разговор между местни мома и ерген и весело хоро. Автентичността на празника беше допълнена с чаша топъл чай, приготвен с билки от нейковските ливади („чаири“) и хубави спомени за хора и събития от миналото около пламтящия огън на площада.