Руси Куртлаков и кметът Коста Каранашев откриха впечатляваща изложба в галерия „Христо Тодоров“ в Жеравна

Днес, в жеравненската художествена галерия „Христо Тодоров“, се откри колективна изложба от поредицата „Приятели“ на бизнесмена, мецената и твореца Руси Куртлаков.

В прекрасната артистична атмосфера на двора на картинната галерия майсторите на четката, пластиката и графиката Ангел Гаджев, Атанас Стоянов, Владимир Пенев, проф. Георги Янков, Георги Петков, доц. Димо Колибаров, Добрин Вътев, проф. Димитър Рашков, проф. Димитър Чолаков, Здравко Палазов, проф. Ивайло Мирчев, Любо Генов, Мария Райчева, Милчо Талев, Петър Кайраков, проф. Светлозар Бенчев, Спас Дочев, Теодор Даскалов, Тодор Тодоров, Цветан Казанджиев и Руси Куртлаков приеха поздравления от събралите се ценители на изкуството.

„С Руси Куртлаков се познаваме отскоро, но за мен, нашето познанство, се превърна в един много приятен момент. Винаги съм изпитвал завист към хората, които могат да изразят себе си и чрез изкуството. Там, където границите на мисълта и езика свършват и човек мисли, че не може да продължи по-нататък, се появява изкуството и с един замах на четката, дава светлина и посока на целия човешки род. Благодаря на г-н Куртлаков, че реши да се довери на нас и да направим тази изложба тук, в Жеравна. В нашия съвременен живот, за жалост, моментите на изкуството и красотата са все по-редки, затова се надявам, че ще почувствате емоция и наслада, чрез картините, графиките и скулптурите, които ще видите изложени тук“, каза кметът на Община Котел – Коста Каранашев.

„Руси Куртлаков за мен е като айсберг –  виждаме много малко от неговата същност, а останалата част е невидима за хората. Със своята скромност и всеотдайност, той колекционира и съхранява повече от 2625 картини, графики и скулптури като никога и никъде не афишира себе си. Дълбоко се съмнявам, че галериите в България със скромните си бюджети, притежават такова движимо културно наследство, като това на Куртлаков и точно заради това той трябва да бъде заслужено почетен от Съюза на българските художници“, посочи художникът Марин Подмолов по време на представянето на изложбата.

„Изключително съм щастлив, че днес, в това възрожденско село, сме събрали едни от водещите художници на изобразителното изкуство в България. Аз смятам, че този възрожденски край, заслужава прекрасната изложба и считам, че днес Жеравна е център на изобразителното изкуство в нашата страна“, сподели развълнувано художникът Руси Куртлаков.

„Живеем в изключително трудни времена- времена на политически борби и обиди. С това мероприятие искаме да докажем на нашите управници, че нашия народ трябва да живее сплотен, трябва да има възможност да се изявява с такива красиви неща, да създаваме, а не да рушим! Благодаря на всички, че сте тук, защото този край е дал такива велики хора на България като Георги Ст. Раковски, д-р Петър Берон, Захари Стоянов, Йордан Йовков, а също и Христо Тодоров, който възпя след Владимир Димитров – Майстора, така добре образа на българката“, каза в заключение Куртлаков.

Идеята за колективна изложба от колеги и приятели се заражда между бивши студенти на големия български художник акад. Светлин Русев през 2019 г., година след неговата кончина. От тогава досега неговите студенти, повечето от които бяха днес в Жеравна, организират съвместни изложби.

Представянето на тази изложба се реализира под патронажа на кмета на Община Котел – Коста Каранашев, който връчи на г-н Руси Куртлаков грамота за личен принос за развитието на изобразителното изкуство и опазването на културата в Община Котел. Специален поздрав към всички художници в изложбата отправи издателят Иван Гранитски. Поздравлението беше прочетено от поета Любомир Котев.

Изложбата ще остане в ХГ „Христо Тодоров“- Жеравна до месец септември, за да могат жителите и гостите на балканската община да я посетят по време на Фестивала на Етносите, багрите и котленския килим и на Международния фестивал на фолклорната носия.