Деца представиха свои рисунки за празниците Лазаровден и Цветница в Общинска библиотека „Петър Матеев“ – Котел

Децата от кръжок Творческо обединение „Дарования” при НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” представиха свои рисунки на 15.04.2022 г. в залата на библиотеката за Лазаровден и Цветница, които тази година се празнуват на 16-ти и 17-ти Април 2022 г.

Лазаровден поставя началото на празниците свързани с Възкресението, като е следван от Цветница и Великден. Празниците се честват винаги в съботата и неделята преди Страстната седмица. Най – характерният обичай на Лазаровден е т.нар. Лазаруване, като на този ден малки момичета и неомъжени моми стават лазарки. По традиция момите се пременят във фолклорни носии.Те обикалят домовете, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет.Стопаните на дома ги даряват с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

На Цветница, рано сутринта жените закичват вратите с върбови клонки и сплитат венче от вече осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Екипът на Общинска библиотека “Петър Матеев” и НЧ “Съгласие-Напредък” ви пожелава светли празници!