Нейково отбеляза своя събор и големия християнски празник Петдесетница

Днес нейковци се събраха за поредна година на събор и курбан по случай големия християнски празник Петдесетница, на който своя храмов празник отбеляза местната църквата „Св. Троица“.

Празникът започна с водосвет за здраве, извършен от отец Тихон Димитров архиерейски наместник на Котленската духовна околия. Кметският наместник на с. Нейково Величка Бакалова поздрави гостите и изказа своята благодарност към всички дарители за финансовата подкрепа и за помощта в организацията му.

“Днес отбелязваме празника на нашата църква “Света Троица” и събора си. По традиция, в този ден даваме курбан и се молим за здравето на всички хора. Пожелавам трудностите и несгодите да са в миналото и със силна вяра и дух да продължаваме да вървим напред“,  каза в приветствието си Бакалова. След поздрава ѝ, програмата продължи с участието на самодейния състав към НЧ „Изгрев – 1928 г.“, които поздравиха всички присъстващи с песни и танци за здраве.

Гости на празника в Нейково бяха зам.-кметът на Община Котел Шериф Куванджъ, секретарят на Община Котел Христо Карабекиров и общинският съветник Тошко Врачев.

След официалната част, представителите на Общината посетиха местната църква, инспектираха напредъка по изграждането на водопровода в селото и се запознаха отблизо със състоянието на дървените мостове, чийто ремонтни дейности ще започнат в края на месец юли.

Празненствата в Нейково започнаха още в съботната вечер с традиционно празнично хоро от жителите и гостите на балканското селище. Проливният дъжд, който се изсипа снощи и достигна близо 80 л./кв. м., не нанесе материални щети и нейковци посрещнаха двойният празник с усмивки и добро настроение.