Близо 300 участника показаха багрите на българския фолклор по време на празника „Балканът пее и разказва“ в Котел

Лошото време не успя да помрачи веселото настроение на участниците в 49-то издание на празника на балканските градове „Балканът пее и разказва“, чиито домакин тази година беше град Котел. Макар че дъжда възпрепятства организаторите да проведат тържествено церемонията по издигането на знамето на празника, то се извисяваше на сцената на залата на НЧ „Съгласие-Напредък“. Певци, танцьори и музиканти от шестте дружески града, разположени от двете страни на Стара планина, с нетърпение, потропваха хора, в очакване на началото му.

Близо 300 изпълнители от Котел, Трявна, Гурково, Елена, Твърдица и Дряново, изслушаха химна на празника, песента – „Хубава си моя горо“, след което кметът на Община Котел Коста Каранашев прие летописната книга на празника и приветства с „добре дошли“ всички участници и гости, които изпълниха с пъстрота залата на читалището в Котел. В приветственото си слово кметът изтъкна, че градовете, разположени от двете страни на Балкана, са били основа на духовността, където са се раждали будителите, просветителите и революционерите на България.

„Въпреки дъждовния ден, въпреки това, че такъв форум би изглеждал много по-добре на открито, салонът е пълен и има усмивки на лицата ви. През годините, ние сме превърнали танците и народната музика в средство за взаимна комуникация, която продължава да бъде и днес носители на духа, на българщината“, каза още кметът на Котел.

Близо четири часа продължи празничната програма, в която всеки град показа багрите на българския фолклор и таланта на изпълнителите. Котел беше представен от учениците на НУФИ „Филип Кутев“, с ръководители Лъчезар Лазаров, Тодор Петров и Антоанета Лефтерова и децата от Центъра за подкрепа за личностно развитие, с ръководители Красимира Софенкова, Сашка Ченкова, Славка Докова и Тихомир Кинев.

Акцент в тазгодишното издание на празника беше конкурсната изложба на български пафти, изработени с материали от природата. Накитите от естествени материали бяха изработени в цялата им прелест толкова прецизно, че заслужено победителите обраха овациите на залата. В категория до 18 години първо място спечели пафтата на Миглена Димитрова от Творческо обединение „Дарования“ – гр. Котел, второ – пафтата на Цветомира Стелянова от НЧ „Христо Ботев – 1894“, с. Гостилица, общ. Дряново, а третото място си поделиха Преслава Иванова от ЦПЛР, гр. Елена и Рая Денчева от НЧ „Войвода Генчо Къргов 1920“, гр. Гурково. Специалната награда в тази категория беше присъдена на Веска Филипова от НЧ „Христо Ботев – 1894“, с. Гостилица, общ. Дряново. Призовите места при големите отново дойдоха при котленци. Първа награда бе присъдена на Христина Стефанова, а втора – на младежите от Творческо обединение „Дарования“ при НЧ „Съгласие-Напредък 1870“ и Общинска библиотека „Петър Матеев“ – Котел. Пафтата на Михаил Филипов от НЧ „Христо Ботев – 1894“, с. Гостилица, общ. Дряново зае трето място. Ювелирната пафта на Александра Гедзь от град Елена получи специалната награда в тази категория.

Гости на празника бяха кметът и зам.-кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев и Десислава Шопова, кметът и зам.-кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов и Петко Ненов, зам.-кметът на Община Трявна Марин Маринов, зам.-кметът на Община Дряново Николай Карагьозов и секретарят на Община Гурково Магдалена Панева.

Събитието беше закрито с предаване на знамето на празника „Балканът пее и разказва“ на следващия град-домакин – Твърдица, където догодина ще се проведе юбилейното му 50-годишно издание.