Коста Каранашев: „Настоявам износа на дърва за огрев от общината да бъде спрян до задоволяване на нуждите на населението от дърва“

Протестиращи

Кметът на община Котел ще обяви до две седмици частично бедствено положение, ако не се доставят дърва за огрев на населението.

„Настоявам да се обърне специално внимание на гр. Котел и селата Ябланово, Градец, Тича, Соколарци и Малко село. Ако до две седмици не се изпълнят исканията на хората и не бъдат доставени дърва за огрев на нормални цени, аз съм принуден да обявя частично бедствено положение, каза за предаването „Тази сутрин“ по БТВ кметът на Община Котел Коста Каранашев.

Липсата на дърва за огрев пряко застрашава живота и здравето на хората и създава масова психоза сред населението, защото прогнозите за времето след една седмица вещаят минусови температури. Каранашев настоява още дървата за огрев да се предоставят на населението без да се повишава спекулативно цената на доставената дървесина, защото населението на община Котел основно се състои от социално уязвими групи.

„Положението наистина е много сериозно. В няколко населени места дървата за огрев на хората са доставени на 50 %, в други на 25 – 30 %.  Хората искрено са притеснени“, каза още градоначалникът.

Домакинствата без дърва за огрев и кмета призовават Държавните горски стопанства да търсят решение на проблема, защото, ако населението остане без дърва за огрев в студените месеци, вероятно ще има възрастни, които няма да изкарат зимата.

На първо време кметът предлага наличностите, които имат местни дърводобивни фирми и търговци, извършващи дейност на територията на общината и Държавните горски стопанства да бъдат предоставени на местното население като дърва за огрев.