Ученици от сливенското училище „Йордан Йовков“ почетоха патрона си в Жеравна

Ученици от 1 до 4 клас от средно училище „Йордан Йовков“ – Сливен, посетиха родната къща на Йордан Йовков в Жеравна. Поводът за гостуването на децата беше 143-годишнината от рождението на патрона на учебното заведение, който е един от най-любимите български автори.

Деветдесетте деца и техните класни ръководители поднесоха цветя пред паметника на жеравненския писател и присъстваха на литературната беседа на проф. Любомир Котев. Ямболският белетрист, литературен критик и историк, беше специален гост на къща-музей „Йордан Йовков“. По случай годишнината, той представи творческия и житейски свят на Йовков посредством двутомника си – „Българинът според Йовков”, след което се снима за спомен с всички.

Йордан Йовков е роден на 9 ноември 1880 г. в село Жеравна. Детските и юношеските му години преминават в родното място, но завършва гимназия в София. По-късно семейството му се преселва в Добруджа, от където идва и твърдението за него, че има две родни места – Жеравна и Добрич.

70 книги на Йордан Йовков са преведени на над 25 езика, а отделни негови творби – на над 37.

Трайното си присъствие в националния духовен и литературен живот Йовков печели със сборниците „Последна радост“, „Старопланински легенди“ (1927), „Вечери в Антимовския хан“ (1928), „Женско сърце“, „Ако можеха да говорят“ (1936). Романите „Чифликът край границата“ и „Приключенията на Гороломов“. Драмите „Албена“, „Боряна“ и „Обикновен човек“ и комедията „Милионерът“.