Млади и стари се сбраха на сбор в Жеравна

Сборът в село Жеравна вчера отново събра млади и стари родственици, приятели и гости на жеравненци. Традиционното събитие се организира от Община Котел и кметство Жеравна. Празникът се чества в деня на храмовия празник на местната църква „Свети Николай Летни“, където се раздаде курбан за здраве.

Църквата е построена през 1834 година. Вкопана е в земята и представлява трикорабна базилика. Иконостасът и иконите са дело на резбари и иконописци от Тревненската школа като най-известен е Йоаникий Папавитанов. Стенописите са дело на зографите Йордан Михайлович от Елена и Георги и Генчо от Трявна. В храма е подредена богата експозиция от икони, църковна утвар и каменна пластика.

Местността „Добромерица“ пък се превърна в притегателно място за спорт и хорá до късно вечерта. По традиция там се проведе футболен мач за младежи и ветерани, а за доброто настроение на всички присъстващи се погрижеха танцьорите от школа за народни танци „Сливенски ритми“ и членовете от клуб „Традиция“ от градовете Сливен, Нова Загора, Ямбол и други.