Четири участнички, четири награди

Това е резултатът на котленските деветокласнички от Средно училище ” Георги Ст. Раковски” Айлин Мустафова, Мейрем Мустафова, Джумазие Бозова и Юммю Моллова. Момичетата взеха участие в конкурса: „Захарий Стоянов – летописецът на националната революция”, организиран от Областна администрация Сливен, в партньорство с Регионално управление на образованието – Сливен, Община Котел, Исторически музей Котел, кметство с. Медвен и къща-музей „Захарий Стоянов“.

Ученичките, напътствани от научния им ръководител Славка Докова, бяха посветили внимание, размисли и патриотично отношение върху творчеството на гениалния медвенски писател, журналист и национал идеолог Захарий Стоянов. Есетата им на тема: „Дяконът Левски“ заеха едно второ и три трети места в конкурса като наблягаха върху личността, живота и делото на Васил Левски, описани от Захарий Стоянов в биография.

„Захарий Стоянов е първият човек, дръзнал да напише биография за Апостола, която и днес е считана за шедьовър в българската литература и история. Много съм горда с моите момичетата, защото те отговорно и смело се запознаха с книгата и достойно завоюваха отличията си“, каза след награждаването ръководителката им – Славка Докова.

„Благодаря на всички научни ръководители на ученици, които дръзнаха да навлязат в творчеството на Захарий Стоянов. Специални благодарности отправям към г-жа Славка Докова, която успя да подтикне, да запали и да мотивира четирима ученици, които заслужено взеха награди в конкурса. Всяка една творба, аз посрещах с вълнение, радост и много емоции, а в текстовете на възпитаниците ви имаше високо ниво на грамотност, за което наистина изказвам към вас признателност“, каза председателят на журито Димитринка Петкова.

Награждаването на котленските ученици се състоя в навечерието на 138-годишнината от Съединението на България с Източна Румелия по време на Петите исторически четения, посветени на Захарий Стоянов в село Медвен.

Доклади в научния форум представиха професорите от Великотърновския университет – Пламен Павлов и Виолета Русева, писателят Любомир Котев, както и представителите от Исторически музей Котел – Васил Димчев и Вера Таскова.

Честването, посветено на Захарий Стоянов и Съединението на България завърши с концерт на оперната прима Татяна Шиварова и полагане на венци и цветя пред паметника на видния медвенец в центъра на родното му село.