Какво ни очаква в Котел през 2022г. – списък с важните събития

Котленският балкан става все по предпочитан за целогодишна туристическа дестинация. Броят на туристите расте с всяка изминала година, а повечето избрали да прекарат почивката си в него споделят, че той е притегателно място за почивка заради запазените къщи-паметници на културата, музеите, църквите, както и трите архитектурни и исторически резервата в рамките на общината: село Жеравна, село Катунище и котленския квартал „Галата“. Голям интерес представлява също и село Медвен, където се намира къщата на Захари Стоянов. Този запазен възрожденския дух, гостоприемството на балканджиите и чистия въздух дават възможност за  пълноценен и разнообразен отдих.

Разнообразните събития от Общинския културен календар също обогатяват възможностите за увеличаване на броя на туристите, както и за по-дългия им престой. Затова Община Котел планира богата на културни събития 2022 г., а към утвърдените през годините такива, се добавят и 4 съвсем нови.

През месец април традиционно в Котел има много културни и спортни мероприятия. На 14 април в града се провеждат три големи събития от Общинският културен календар– отбелязване на годишнината от рождението на Георги Ст. Раковски, детски футболен турнир и турнир по колоездене за купите, носещи името на Раковски. В дните 21 – 24 април врати отваря традиционната великденска работилница „Шарено яйце“. По повод християнския празник ще бъде открита изложба, с най-добрите рисунки от конкурса за стихотворение и рисунка „Възкресение“, който Община Котел организира за първи път. На 29 април Котел е домакин на Националния детски конкурс за певци, инструменталисти и танцьори от 7 до 14 години – „Фолклорна огърлица“. Музикалният форум се организира от Община Котел и Читалище „Съгласие – Напредък 1870” гр. Котел. Многобройните участници в него ще оживят града с изпълненията си. Между всички събития, предвидени през април има програма за празника на ромите – 8 април, на българския фолклор и традиционните български ястия в с. Нейково и програма за Световния ден на Земята.

На 6 май, с. Ябланово посреща пролетният празник на мюсюлманската общност „Хъдърлез“, а в дните от Гергьовден до Денят на славянската писменост и българската просвета и култура –  24 май, се организират различни мероприятия и походи по туристически пътеки.

След две отлагания заради епидемичната обстановка, Община Котел тази година подготвя голям празник за най-малките си жители на 1 юни – Международният ден на детето. В този ден, в с. Ябланово ще се проведе и детски футболен турнир между отборите на ОФК „Раковски“ Котел и детския общински футболен клуб от гр. Омуртаг. На 11 юни, Котел ще бъде домакин на празника на балканските градове „Балканът пее и разказва“. На 13 юни, по случай Световния ден на плетенето на открито ще се проведе тъкачна работилница, в която в тънкостите на тъкачеството ще ни въведат килимарката Величка Съботинова и децата от кръжока по килимарство към ЦПЛР-Котел, с ръководител Красимира Софенкова. На 20 юни Исторически музей – Котел отбелязва 160 години от рождението и 120 години от смъртта на революционера Георги Георгиев, известен още като Марко Лерински, а на 23 юни ще почете 55-годишнината от кончината на проф. Георги Генов, ректор на Софийския университет в периода 1937 – 1938 г. В края на месеца – 27 юни, в Котел започва подготовката на най-големия общински културен форум – Фестивалът на Етносите, багрите и котленския килим. В тази връзка Общината предоставя една вълнуваща емоция за гостите, посетили града в този ден, както и за всички, които искат да бъдат част от организацията на проявата. Новото е провеждането на уоркшоп под надслов: „Куклен свят“, където всеки е добре дошъл да направи уникална кукла, която ще участва във фестивала през юли по интересно организиран начин.

Наред с традиционните събития през месец юли – мотосъборът в местността „Сайганица“ и фестивалът на Етносите, багрите и котленския килим – 29 -31 юли, ще се проведе едно от новите събития в Общинския културен календар – Детска възрожденска академия. В нея деца ще се обучават на български фолклор, история, народни танци, тъкане на килими, в съчетание със спортни мероприятия, походи и барбекюта на открито. Академията ще се проведе в дните от 25 до 29 юли, а програмата ѝ ще бъде допълнително оповестена.

През август Котел за втори път посреща десетки шахматисти от България и чужбина на открит шахматен турнир за купа „Георги Раковски“. В периода 19 – 21 август Жеравна е домакин на XIV Международен фестивал на народната носия“, организиран от ФА „Българе“. В края на месеца Исторически музей – Котел отбелязва 220 год. от рождението и 140 год. от смъртта на кап. Васил Хадживълков- Чардаклиев.

Събитията през септември започват с кулинарната среща „От златните ръце на баба“, в която участие ще вземат дами от пенсионерски клубове в общината. На 6 септември в къща-музей „Захари Стоянов“ ще се проведе литературно четене в памет на българския революционер, политик, журналист и писател.

На 15 октомври в Жеравна ще се отбележат 85 години от смъртта на писателя Йордан Йовков.

Актуална и подробна информация за предстоящите събития в Котел и населените места в общината, можете да следите в сайта на Община Котел www.kotel.bg в раздел “Културен календар”.

Какво още може да се посети в община Котел: Пантеонът на Георги Ст. Раковски, Природонаучният музей в Котел и къща-музей „Йордан Йовков“ в Жеравна, които са сред стоте национални туристически обекти на България, историческия квартал „Галата“, Кьорпеевата къща, Галатанското училище в Котел, Художествената галерия, къщите-музеи „Руси чорбаджи“ и „Сава Филаретов“ в Жеравна, архитектурен резерват с. Катунище, къщата-музей „Захари Стоянов“ в Медвен, двете котленски църкви. По този начин всеки посетител ще се пренесе в историческото минало на балканската възрожденска община.

Природни забележителности в Котленския балкан: Карстовият комплекс „Злостен“, „Кипиловското кале“, водопадите „Синият вир“, „Скоковете“ и „Медвенски извори“.

Скални феномени: „Чаталкая“, пещерата „Ледника“, „Кървавата локва“ и пещерата „Раковски“, наречена на името на Г. Раковски, който през 1854 г. започва да пише край нея книгата си „Горски пътник“.

Къщите, вилите и хотелите в Котленския балкан са отворени за гости по всяко време на годината. Посетителите на общината трябва да имат предвид, че най-голямото търсене на места за настаняване е по време на Фестивала на Етносите, багрите и котленския килим, Международния фестивал на носията в Жеравна, Нова година, през месеците юни, юли, август и септември.