33-годишен „спаси“ кръста на Богоявление в Котел

При спазване на всички противоепидемични мерки и тази година в Котел бе спазена традицията на християнския празник Богоявление. Боголюбивата традиция по „спасяването“ на богоявленския кръст във водите на езерото до парк „Изворите“ бе извършена от Панайот Сотиров – архиерейски наместник на Котленска духовна околия. Най-бърз и тази година бе 33 годишния Михаил Вълков от Котел, който е скачал в ледените води и в предходни години.

На Богоявление се вярва, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Бял гълъб се спуснал от небето и кацнал на рамото на Иисус – символът на триединството – Отца, Сина и Светия Дух.

По традиция навсякъде в страната, където има водоеми, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. В ледените води се хвърлят млади мъже, които се надпреварват да извадят първи Свещения кръст, за да бъдат здрави и честити през цялата година. А девойките още преди изгрев слънце отиват на извора да си налеят „света“ вода, с която измиват домашната икона и своите лица, за да бъдат и те здрави през цялата година!

На този ден имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Дана, Божан, Божана, Боян, Бояна, Божидар, Божидара, Богомил, Бончо, Бистра, Найден и други производни имена. По този повод пожелания за здраве, късмет и благоденствие към имениците и техните семейства отправя и кмета на община Котел Коста Каранашев.