Поздрав на кмета Коста Каранашев по случай Тодоровден

кмета в стаята сиДнес е Тодоровден. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великия пост. На този ден вярващите почитат Свети великомъченик Теодор Тирон – младият воин, загинал за вярата си в началото на 4-ти век. Според народните обичаи Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още и Конски Великден. По повод празника поздравление към всички именици и празнуващи отправя и кмета на Община Котел Коста Каранашев.

„Скъпи съграждани, скъпи именици! Позволете ми да Ви поздравя с Тодоровден! Нека името да Ви носи много радости и късмет, здраве и благоденствие! Нека мечтите Ви да се превръщат в реалност и всяко ваше съкровено желание да се изпълни, за да бъдете истински щастливи!, казва в поздравлението си кметът на Котел.

Според народните представи на този ден светецът обхожда със своя кон пролетното поле да провери растат ли посевите, сетне забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие.

Честит празник!