Котел отбеляза празника си с много емоции

Денят на Котел – 1 ноември, свързан с почитта към народните будители, бе тържествено отбелязан днес. Стотици жители и гости съпреживяха празника чрез интересната му програма, която беше наситена със събития. Интересът към този отминаващ празничен ден беше засилен от откриването на дългоочаквания Общински медицински център. Там ще се помещава Вътрешно отделение, част от структурата на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Концертът на братя Аргирови, изложбите в музейните експозиции на Исторически музей – Котел и представянето на документалния филм „Раковски извън известното“ I част на сценариста Иван Тренев, допълниха празничното настроение в града.

Отдаването на почит към народните будители, духовни водачи на Котел, започна с тържествена Света литургия в храм „Св. Св. Петър и Павел“. След нея по традиция се проведе тържествената сесия на Общински съвет – Котел. Домакин тази година беше сградата на музейна експозиция „Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Ст. Раковски“. По-късно на пл. „Възраждане“ бяха издигнати знамената на Република България и на Котел, а празничен поздрав към присъстващите отправи кметът на Котел Коста Каранашев.

„Нашият град и личностите, родени в него от времето на българското Възраждане, успява да даде основната линия на национално-освободителното ни движение. Успява да сформира и в социален, и в политически, и в културен план бъдещето на нашата родина – България. Всички тези личности, водени от най-големия и най-велик българин – Георги Ст. Раковски, са примера за подражание до ден днешен. Отговорността, която носим в себе си като котленци е да поддържаме тази възрожденска атмосфера и това пламъче на просвещение, оформило българската духовност. Ние сме пазителите на този пламък в България. Нашият град е градът, който е дал най-много на България в културно-исторически план, затова и ние, в нашето съвремие сме задължени да се отнасяме много отговорно към проблемите и предизвикателствата, които ни поставя съвременния свят“, каза в приветственото си слово Коста Каранашев.

„Живеем в бездуховно време, във време без ценности, във време без нормални човешки отношения! Нашето съвремие направи общуването между хората да се извършва основно в социалните мрежи, но те не изграждат личности! Те изграждат стъклени хора, с меки характери, които не могат да се справят с живота“, каза още градоначалникът. Той се обърна към родителите, бабите и дядовците на младото поколение на Котел и ги призова да дават пример на наследниците си. Да ги учат на добрина и човещина, да ги образоват по най-добрия начин, но да не разчитат само на училищната подготовка, но и на  самостоятелната, защото, за да е образован един човек, той трябва да чете много! „Ние като общинска администрация и вие като семейства и граждани трябва да насочим своите усилия към това младо поколение. То трябва да бъде възпитано с ценностите, които ще му позволят да се превърне в това, в което са били нашите национални герои“, каза в заключение градоначалникът.

Празничната програма продължи с литературно-музикална програма на деца от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Котел и концерт на братя Аргирови. Дуетът поздрави присъстващите с най-популярните си песни, а много от хората в публиката припяваха със звездите.

В късния следобед в музейна експозиция „Кьорпеева къща“ беше представена изложбата „Аз съм Българка“ III част на фотографа Радослав Първанов. Той  представи пред котленската публика сюжети от България, на които присъстват девойки в български носии. Авторът използва този светъл празник, за да обяви началото на новия си проект: „Аз съм Българка! – Пазителка на дома“. В него участие вземат 11 фолклорни модели, които представят 23 традиционни занимания на българката от миналото, част от които са забравени или незаслужено пренебрегнати в забързаното съвременно ежедневие. Гости на събитието бяха председателят на Общински съвет-Котел Христина Чолакова, заместник-кметът Шериф Куванджъ, общественици и културни деятели от Котел и областта. За тях специална музикална програма представи народната певица Галина  Дурмушлийска.

Вечерната програма продължи с представянето на документалния филм “Раковски извън известното” I част на сценариста Иван Тренев. В него автора  представя Георги Раковски, освен като национален герой, но и като личност със значим дан в световната история. Лентата дава още информация за Раковски, представен като  изследовател на  народопсохолигията и идеолог на идеята за българския трикольор. Във филма на Тренев се говори още и за популярните 26 училища в Индия, носещи името на Раковски, както и защо днес е останало само едно – това в Делхи.

Празничния ден завърши със заря като финал на всички събития свързани с честването.

Поздравителни адреси по повод празника бяха изпратени до Община Котел, Общински съвет – Котел и гражданите от народните представители Десислава Танева и Мария Белова, областният управител на областна администрация Сливен Минчо Афузов, Национално сдружение на общините в Р. България, Асоциация на българските градове и региони, Национален статистически институт, Районна здравноосигурителна каса – Сливен, кметове на общините Сливен и Стралджа и Синдикат на българските учители.