Отделението по вътрешни болести отвори врати в Общинския медицински център на Котел

На връх Деня на народните будители и празник на град Котел с водосвет бе открито отделението по Вътрешни болести в общинския град. То се намира в сградата на Общинския медицински център и от утре в него ще заработи екип от  лекари, медицински сестри и санитарки.

„Искам да благодаря на изпълнителния директор на областната болница, че преди десетина години пое ангажимент към гражданите на Котел. До ден днешен, благодарение на неговата дума, в града ни има здравеопазване. Пожелавам на целия персонал на отделението да бъдат живи и здрави! Да се отнасят добре с пациентите, както и пациентите да се отнасят добре с тях“, каза по време на откриването на сградата кметът Коста Каранашев. „Ние като общинска администрация и лично аз следваме пътя на съживяване на сградите, които стояха затворени от 10-20 години, че и повече. Такива сгради като тези на бившето УТР, БНБ и Родилно отделение, днес са поддържани и в тях кипи живот. Следващата сграда, която ще се превърне във важна за града ни, е тази на бившия „Младежки дом“. В нея съвсем скоро ще открием модерен „Информационен туристически център“, който ще обслужва гостите на Котел и ще предлага информация за най-известните ни забележителности“, каза в заключение градоначалникът.

Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен д-р Васислав Петров от своя страна благодари на кмета на Котел, на Общинския съвет и общинските съветници, за това че експедитивно са реагирали и са предоставили помещенията в Общинския медицински център за нуждите на отделението. „За нас имаше реална опасност тази зима да останем на студено и нямаше да имаме възможност да изпълняваме работата си. Благодарение на бързата ви реакция, ние успяхме да се преместим тук, в тази прекрасна сграда. Докато Котел има нужда от нас, колегите ще работят за Котел и отделението няма да бъде закрито“, каза още д-р Петров.

Припомняме, че по идея на кмета на Община Котел Коста Каранашев и изпълнителния директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров, отделението по Вътрешни болести в Котел се мести в сградата на „Общински медицински център“, която от години стоеше необитаема. По този начин макар и в различни сгради, общинското ръководство в Котел оформи зона, в която всички медицински услуги, необходими на пациентите, могат да бъдат получени на едно място.

Отделението разполага с приемно-консултативен кабинет, трима лекари, седем медицински сестри и шест санитарки.  Разкритите легла по пулмология и кардиология са 18. Отделението има собствен ехокардиограф и ЕКГ.  Професионалната дейност, осъществявана от лекарите и другите медицински специалисти е насочена към лежащо болни, спешни и планови пациенти с остри белодробни и сърдечно-съдови заболявания, които се нуждаят от активно болнично лечение. Отделението по Вътрешни болести ще осигурява денонощен прием на болни по спешност, 12-часов планов прием и 24-часова диагностика на пациенти от община Котел.