Котел бе домакин на I-я Международен турнир по шахмат за купа „Георги Раковски“

В навечерието на празника на града, Котел бе домакин на I-я Международен турнир по шахмат за купа „Георги Раковски“, който се проведе без публика и при всички мерки за безопасност, наложени от здравните власти. Официални гости на събитието бяха кметът на община Котел – Коста Каранашев и председателят на спортен клуб по шахмат „Левски“ и временно изпълняващ длъжността председател на Българската федерация по шахмат 1928 Николай Тодоров.

„Радвам се, че община Котел за първи път организира такъв мащабен форум. Амбицията ни е той да стане традиционен и от другата година да е в рамките на седем дни. През последните 40 години, основна фигура и учител на много котленци, включително и мой учител в шахмата е г-н Съби Милев. За мен е чест днес да му връча грамота за най-добър шахматист за всички времена в града и за цялостен принос в развитието на шахматната игра“, каза кметът Коста Каранашев по време на официалното откриване.

„Поздравявам организаторите на турнира и лично кметът – г-н Каранашев, за това че не само излезе с подобна инициатива, но и успя да доведе нещата до край – да организира турнир в една много трудна за страната като цяло пандемична обстановка. Самото присъствие на 70 участника от цялата страна, на един особено силен състав, в който личат имената на четирима гросмайстори и няколко международни майстори, показва че Котел би могъл да бъде привлекателен център за шахматисти не само от България, но дори и извън пределите на страната. Ако бъдат направени подобни усилия от страна на местната власт за бъдеще, то тук може да се случват турнири, както от националния, така и от международния календар на федерацията“, каза  председателят на БФШ 1928 Николай Тодоров.

След официалната церемония кметът Коста Каранашев направи символичния първи ход в състезанието и пожела успех на всички 70 участника в турнира.

Българският шахмат има изключителни традиции в международен план. Страната ни е една от трите държави, която има световни шампиони по шахмат за мъже и жени, в лицето на Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Това е изключително популярен спорт, лесно достъпен и най-важното- спорт, който е много полезен за изграждането характера на подрастващите въобще. Изключително радващо бе днес, че в Котел, участие в турнира взеха много млади шахматисти, за които това бе възможност да се срещнат със силни и водещи гросмайстори и по този начин да приложат в действителност знанията си и да натрупат опит.

Турнирът за купата „Георги Раковски“ на Община Котел се провежда по швейцарската система в седем кръга с контрола 10 минути+5 секунди и ще важи за международен рейтинг по ускорен шах. Класирането се извършва според събраните точки, а в случай на равенство се използват 5 допълнителни показателя.

Генерално класирането:

10-то място – Симеон Трендафилов,

9-то място -Иво Владимиров,

8-мо място- Станислав Гавчев,

7-мо място- Радослав Очков,

6-то място-международен майстор Валентин Памукчиян,

5-то място- гросмайстор Васил Спасов,

4-то място- международен майстор Павел Димитров,

3-то място- гросмайстор Вячислав Тиличев,

2-ро място- гросмайстор Радослав Димитров

1-во място- международен майстор Сашо Николов

Възрастова група „Момичета до 8 години“:

3-то място – Виктория Каранашева

2-ро място – Никола Иванова

1-во място – Василена Очкова

Възрастова група „Момчета до 8 години“

3-то място – Иван Иванов

2-ро място – Георги Стефанов

1-во място – Георги Коев

Възрастова група „Момичета до 10 години“:

1-то място – Мария Очкова

Възрастова група „Момчета до 10 години“

3-ро място – Станислав Тошкин

2-ро място – Михаил Панайотов

1-во място – Александър Атанасов

Възрастова група „Момчета до 12 години“:

3-ро място – Светлин Бакалски

2-ро място – Симеон Добрев

1-во място – Мартин Вълчев

Възрастова група „Момичета до 14 години“:

1-во място и носител на купата в групата е Добринка Тодорова

Възрастова група „Момчета до 14 години“

3-ро място – Крум-Петър Кисьов

2-ро място – Николай Желев

1-во място и носител на купата в групата е Симеон Трендафилов

Най-добри представители на град Котел:

3-ро място – Адриан Христов

2-ро място – Михаил Костов

1-во място – Тодор Тодоров

Специалната награди:

„Най-добре представил се състезател от община Котел“ – Тодор Тодоров

„Най-добре представила се жена“ – Мария Лъчкова

„Ветерани над 60 години“:

3-то място- Йордан Йорданов

2-ро място- Душко Калчев

1-во място Желчо Желев

„Най-добре представил се състезател от 0 до 1600 ело“- Добринка Тодорова

„Най-добре представил се състезател от 1601 до 1800 ело“ – Стефани Чучукова „Най-добре представил се състезател от 1801 до 2000 ело“ – Николай Тодоров