361 човека с имена Георги и Гергана ще празнуват днес в Котленско

Според справката на регистрираните по настоящ адрес в отдел „Административно техническо информационно обслужване и връзки с обществеността“ – „АТИОВО“ в Община Котел на Гергьовден в общината празнуват общо 361 човека, носещи имената Георги и Гергана.

С името Георги са 326 от тях, като най-възрастният именик е 90-годишен. 35 жени са кръстени Гергана. Сред тях най-възрастната е родена преди 77 години. Най-младите Георги и Гергана са бебета, родени през 2020 година.

На Гергьовден имен ден празнуват хората с имена Георги и Гергана и производните им – Гошо, Геновева, Ганка, Генчо, Гинка, Ганя, Глория, Ганчо, Георгия и други.

По този повод кметът на Общината Коста Каранашев отправя своите поздравления към котленци и всички празнуващи в този ден, с пожелание Свети Георги, да бди над тях и семействата им!

„Пожелавам Ви здраве, сила, търпение и мъдрост. Нека Св. Георги Ви закриля и вдъхва надежда и вяра в доброто!“, пожела Каранашев.

Гергьовден е един от най-големите празници в народния календар, отбелязван в чест на Свети Георги Победоносец и като Ден на храбростта и Българската армия. На този ден е и празникът на овчаря. Гергьовден бележи началото на пролетта. Той е свързан с пробуждането на природата и с раззеленяването на гори и ливади, насищащи въздуха с аромат на цветя, треви и билки. Това е причината празникът да се нарича още “Цветен Георги”.