Фестивалът на „Етносите, багрите и Котленския килим“ в Котел се завърна с пълна сила след година прекъсване

Близо 20000 хиляди души посетиха петото издание на Фестивала на „Етносите, багрите и Котленския килим“, който се проведе в Котел, в дните от 30 юли до 1 август.

Грандиозният празник се завърна на фестивалната сцена след година ограничения, наложени от здравните власти и отново се превърна в притегателно място за изява на занаятчии от цяла България, за провеждане на изложения и демонстрации, за кулинария, изкуство, танци, музика, багри и килими.

Първият фестивален ден имаше подчертано изразен фолклорен оттенък, който е и основополагащ елемент в концепцията на празника. Той започна с концерт на ансамбъл „Тракия“ и продължи с премиерна прожекция на филма „Раковски – свобода или смърт“ и едно обещание, поето от посланика на Индия в България – Н. Пр. Санджай Рана. Посланик Рана пое ангажимент пред кмета на Община Котел – Коста Каранашев, сред импровизираните села на етносите догодина, да бъде и това на Индия, в което да се представи малка част от тази необятна култура.

Вторият фестивален ден беше открит от кмета на Общината. Той благодари на целия екип за положения труд и пожела на гостите добро настроение и много цветни изживявания.

„Петото издание на Фестивала на „Етносите, багрите и Котленския килим“ вече живее собствен живот, насочен към любовта и сплотеността, към приятелството между хората. Той е единственият фестивал в България, който разполага със собствена философия и визия – четирите етноса от общината да живеят в мир и любов помежду си. Обичайте се, вярвайте си, бъдете добри хора, скъпи приятели“, каза в приветственото си слово градоначалникът.

След официалната част програмата продължи с много настроение в импровизираните села, където представителите на етническите общности завъртяха вкусни чевермета, изпекоха ароматен хляб и пилета на жар, телешки шишкебап и ястия, характерни по този край. Шеф Андре Токев приготви най-вкусната баница с печен пипер, по стара рецепта от Възраждането.

Многобройни приключения и игри посрещнаха най-малките гости на празника. В новите панели – „Работилницата на елфите“, „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“ и гигантските маски, малчуганите не просто играеха, но и изобретяваха свои играчки от естествени материали сред боровата гора на парка.

Вечерната програмата продължи с концерта на рок-група „КРОС“ и кукерите от Народно читалище „Просвета – 1892“ гр. Стралджа. Те повдигнаха още повече настроението и то ескалира напълно по време на концертите на рок-група „Тангра“ и Васил Найденов.

Финалът на тазгодишното издание на фестивала беше запазен по традиция за най-малките гости на празника, които играха и рисуваха своите картини по време на тебеширения пленер в парка.

Гости на празника бяха народните представители Десислава Танева и Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет Котел – Христина Чолакова, извънредният и пълномощен посланик на Република Индия в България и Северна Македония, негово превъзходителство Санджай Рана, председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, кметове на съседни общини, общински съветници, заместник-кметове и кметове на кметства в община Котел, както и представители на здравната и академичната общност в България и бизнес средите.

Община Котел отправя искрена благодарност към г-н Якоб ван Бейлен, който взе участие във фестивала с килими, от личната си колекция, и направи празника още по-автентичен и пъстър.