Събития през 2022г.

По случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност децата от кръжок Творческо обединение „Дарования” при НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” представиха на 18.05.2022 г. в залата на библиотеката свои разнообразни рисунки, с които представиха образите на Солунските братя, както още са известни братята Кирил и Методий, автори на българската (славянската) азбука, те са богослови, родени в Солун, Византийска империя, през IX век, които развиват своята мисионерска дейност като проповедници на християнството на християнската култура и чрез писмеността в България.
Децата представиха и съвременната българска азбука в различни цветове. Чрез рисунките децата се запознаха и с националната българска носия, както и разнообразието на традиционните мотиви от българската шевица.
Докато изобразяваха цветовете върху рисунките децата се запознаха с шевиците, които са красиво бродирани върху ризи, сукмани, елеци, представляващи части от българската носия. С шевиците предците ни са предавали послание за здраве, любов и благоденствие. В тях са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина.
Децата изработиха от хартия стомни, които украсиха в различни цветове. Сто̀мната е глинен съд за пренасяне и съхранение на вода. Тя е част от традиционната покъщнина. Изработват се от грънчари и са с голямо разнообразие на форми и шарки.

Деца от кръжок творческо обединение „Дарования” при НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” изработиха най-разноцветни Великденски картички, които подариха на служители и потребители от „Дневен център за стари хора” – гр. Котел, за да направят техните празнични дни по-шарени и вълнуващи! На всички картички има изобразено яйцето, което символизира плодородието, късмета, здравето и щастието, то е символ на началото на нещо ново и хубаво.


Децата от кръжок Творческо обединение „Дарования” при НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” представиха свои рисунки на 15.04.2022 г. в залата на библиотеката за Лазаровден и Цветница, които тази година се празнуват на 16-ти и 17-ти Април 2022 г.

Лазаровден поставя началото на празниците свързани с Възкресението, като е следван от Цветница и Великден. Празниците се честват винаги в съботата и неделята преди Страстната седмица. Най – характерният обичай на Лазаровден е т.нар. Лазаруване, като на този ден малки момичета и неомъжени моми стават лазарки. По традиция момите се пременят във фолклорни носии.Те обикалят домовете, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет.Стопаните на дома ги даряват с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

На Цветница, рано сутринта жените закичват вратите с върбови клонки и сплитат венче от вече осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Екипът на Общинска библиотека „Петър Матеев“ и НЧ „Съгласие-Напредък“ ви пожелава светли празници!


Деца от кръжок творческо обединение „Дарования“ при НЧ „Съгласие-Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” изработиха картички за празника на жената – 8 Март.

Картичките подариха на своите майки, както и на хората от третата възраст, потребители на услугата „Домашен социалния патронаж” и „Дневен център за стари хора“.

Публикувано на: 08.03.2022г.

Ученици от 5-ти клас при СУ „Георги С. Раковски” гр. Котел, с класен ръководител Пенка Косева и деца от кръжок творческо обединение „Дарования“ при НЧ „Съгласие-Напредък 1870” и Общинска библиотека „П. Матеев” изработиха празнични картички и над 130 мартенички за хората от третата възраст, потребители на услугата „Домашен социалния патронаж” и „Дневен център за стари хора“.

Публикувано на: 01.03.2022г.

Ученици в кръжок творческо обединение „Дарования“ при НЧ „Съгласие-напредък 1870“ и Общинска библиотека „П. Матеев“ представиха изложба на изработени от тях картички за 14-ти февруари, Празникът на влюбените – Свети Валентин.

Публикувано на: 14.02.2022г.