В Твърдица се проведе фестивала на балканските градове “Балканът пее и разказва” 2016

"Балканът пее и разказва" 2016Празникът ,,Балканът пее и разказва” е мащабен и уникален проект, който се осъществява в различни етапи между градовете от двете страни на Стара планина повече от 40 години. Запазвайки традиционното представяне на фолклорната култура, той се развива и обогатява с всяко следващо издание. Включен е в Националния календар на Министерството на културата. Селищата – домакини полагат усилия празникът да запази, както традиционните си черти, така и да бъде всеки път актуален, значим, неповторим, да носи своя социален ефект. Културните тържества „Балканът пее и разказва” се превърнаха през годините в хубава традиция за духовното общуване между старопланинските градове Елена, Котел, Дряново, Трявна, Гурково и Твърдица.

Тази година на 4 юни 2016 година домакин бе град Твърдица. Хиляди почитатели на народния фолклор и гости на събитието бяха настанени в новия реновиран стадион, който първоначално е бил построен 1983г. Под козирката на стадиона бяха разположени щандове с произведения от бита и културата на всеки от градовете участници, а на входа имаше организирани храни и напитки за гостите.

"Балканът пее и разказва" 2016След като г-н Атанас Атанасов, кмет на общ. Твърдица издигна традиционния флаг на празника и се обърна с поздравително слово към гостите, и участниците началото беше дадено. Членове на НД „Традиция“ Нова Загора по артистичен начин поставиха всяко едно от знамената на градовете участници.

Първи по традиция на сцената излязоха домакините от Твърдица. В програмата на Община Котел, участие взеха учениците от Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев”, Център за работа с деца – Котел и ПГ “Здравец” при НЧ “Надежда” с. Градец, които оставиха много добри впечатления и получиха бурните аплодисменти на публиката.

Ежегодното организиране и провеждане на празника е доказателство, че това е една чудесна форма за популяризиране на съхраненото духовно богатство на балканските градове. Народните традиции не са забравени и тяхното предаване от поколение на поколение е залог за тяхната вечност и непреходност.