Премиера на новата книга на Дора Куршумова – “Хаджийска премяна– дузина сини истории за женската носия в Котленска околия”

На 23 октомври /вторник/ от 17.00 ч. в експозиция “Кьорпеева къща” към Исторически музей – Котел ще се проведе представянето на новата книга на Дора Куршумова – “Хаджийска премяна– дузина сини истории за женската носия в Котленска околия”.

Присъстващите на събитието, което е със свободен вход, ще имат възможност първи да се докоснат до книгата, да си я закупят, както и да се срещнат с авторката.

През месец август т.г., Куршумова откри своя самостоятелна изложба на същата тема в Художествена галерия „Христо Тодоров” – Жеравна, в която бяха представени 16 живописни платна с хаджийската премяна, с акцент божигробските престилки, булата за огнища и др.

Книгата “Хаджийска премяна– дузина сини истории за женската носия в Котленска околия” изпраща читателя в интересния свят на синята хаджийска престилка. Четивото започва като дневник, в който авторката разказва за интереса си към тази част от уникалната котленска хаджийска носия. Различните глави на книгата са посветени на хаджийската премяна, на „новата” мода в Котел и  съставните части на новата премяна, на котленската жена, на поклонничеството и донесените от хаджиите армагани, на дървените щампи за украса на платовете, на индигото, с което боядисвали плата и др. Внимание е отделено и на булата за огнище и кърпите за глава, чиито автентични експонати могат да се видят и сравнят само и единствено в експозиция “Кьорпеева къща” към Исторически музей – Котел.