Величка Съботинова е носителят на „Паметен знак за значителен принос за опазването и популяризирането на традициите и занаятите на Община Котел“

Кметът Коста Каранашев връчи „Паметен знак за значителен принос за опазването и популяризирането на традициите и занаятите на Община Котел“ на Величка Съботинова – учителка, килимотъкачка и бивш директор на детска градина. Съботинова получи паметния знак и грамота на Община Котел на тържествено заседание на Общинския съвет, посветено на Празника на града – 1 ноември – Ден на народните будители.

„Благодаря за признателността и наградата. Вълнувам се, че пред такава аудитория говоря днес, защото аз съм свикнала да говоря най-вече пред децата и когато застана пред килима“, каза Съботинова. „Всеки човек идва с определена мисия на този свят, която трябва да изпълни, за да остави следа след себе си, затова моят апел към хората от Община Котел е да пазят традициите –  младежите да се учат от миналото, да  градят настоящето и бъдещето, а жените – да предадат на внучки и правнучки тъкането на котленските килими“, каза още носителката на наградата и допълни, че този златен занаят трябва да бъде опазен и съхранен за идните поколения чрез регистрацията му като нематериално културно наследство на България.

„През всички тези изминали години Величка Съботинова, винаги е била близо до мен и ми е помагала в организацията на фестивала на Котленския килим. Това е жена, която кара хората да се вслушват в съветите й. Днес, за мен е огромно удоволствие да  се поклоня дълбоко пред нея и да засвидетелствам уважение и признание за неизчерпаемата й енергия“, каза кметът Коста Каранашев в тържественото си обръщение.

„Котел е градът, който изиграва най-важна роля в Българското възраждане. Неговите будители, просветители и революционери са дали основната линия в т. нар. „Ренесанс на България“. Това е градът на титаните! Градът, който е оформил личности, които са давали облика и лицето на цяла България, и то не за една, две или пет години – за столетия! Това е причината, която ни задължава, нас, хората които управляват града, да дадем всичко от себе си, за да можем да бъдем равностойни или поне да се доближим до това, до което нашите предци са направили за града си и за държавата си“, каза  още градоначалникът.

„През всички тези години, в качеството си на председател на ОбС – Котел съм отправяла своите послания от тази трибуна. Днес, в този тържествен ден, както за цяла България, така и за нашия град, реших да кажа едно огромно благодаря на всички за работата им през годините по един нестандартен начин, който ще бъде представен от младите хора на Котел – фокусът на нашето бъдеще. Те ще представят пред вас песента „Индже иска да влезе в Котел“, с която искам да припомня още веднъж думите на народа: „Котел го огън не гори, Котел го сабя не сече“, каза председателя на Общинския съвет – Котел – Христина Чолакова. Тя благодари на кмета и на ръководството на Общината за изключителното добро партньорство и на всички свои колеги и съграждани, които са подкрепяли добрите управленски решения през годините.

Гости на тържествената сесия бяха кметът на Община Котел – Коста Каранашев и неговите заместници, областният управител на Област Сливен – Чавдар Божурски и заместникът му – Димитринка Петкова, ст. комисар Димитър Величков – директор на ОДМВР – Сливен, Николай Чиликов – директор на ТД ДАНС – Сливен, гл. инспектор Борислав Гинев – началник на РУП – Котел, Доброслав Иванов – областен координатор на НФСБ – Сливен, кметове на кметства, бивши кметове на общината и граждани.