Възрастни дами с житейски констатации и послания към младото поколение на Котел

В навечерието на Рождество Христово, младежи от Котел посетиха потребителите на Дневния център за стари хора в общинския град. Инициативата е на младата преподавателка от Средно училище „Георги Ст. Раковски“ – Славка Докова, която от 2016 година до сега е преносител на българските традиции сред котленската младеж.

С присъствието си в Центъра, девойките от гимназията приповдигнаха предколедно настроението на възрастните дами, а те от своя страна се върнаха назад в спомените и разказаха за някои от тях.

Момичетата чуха, какви подаръци са получавали днешните баби в детството си, какви са били игрите им, какви оценки са получавали в училище и как днес, на стари години, се опитват да изучават езици само и само да са в крак с младото поколение.

80-годишната баба Керанка от Котел каза, че вече е възрастна, но помни детските си години. „Не ни беше лесно. Не бяхме затрупани с играчки, като днешните деца. Вършихме кърска работа, за да помагаме на родителите си, но бяхме с тях, бяхме семейство! Нямахме играчки и ни се налагаше сами да си ги правим. От стари дрехи си майсторихме кукли, топки и други, но беше истинско“, посочи възрастната жена.

92-годишната баба Здравка пък каза, че любовта не е била на показ, но пък е била истинска, не като днешната.

Посещението на момичетата завърши със сценки, които те бяха подготвили за потребителите на Центъра и с посланието, че човек докато е жив, трябва да се учи!