Котел отбеляза 144 години от своето Освобождение

Котел отбеляза 144-годишнина от Освобождението на града от турско робство.

В 11:00 часа, пред паметната плоча на котленските опълченци, участващи в Руско-турската освободителна война, общинското ръководство и ученици от СУ „Георги Раковски“ сведоха глава в едноминутно мълчание, в памет на героите, отдали живота си за освобождението на града.

„Днес честваме 144-годишнина от Освобождението на града от турско робство. Котел е дал много за Българското възраждане- най-голямата плеяда от герои. Тези хора трябва да са пример и вдъхновение днес и на нас, техните потомци“, каза в приветственото си слово кметът на община Котел – Коста Каранашев. Той призова учениците от града да следват техния пример, защото това са хора, които са живеели за благото на родината си и за благото на българите. „Тези хора трябва да са ваш пример, ваши водачи и светлина във вашия живот“, каза в заключение градоначалникът.

В памет на загиналите, цветя и венци поднесоха кметът на Община Котел- Коста Каранашев, председателят на Общински съвет- Котел Христина Чолакова, общински съветници, зам.-кметът и секретарят на Община Котел – Шериф Куванджъ и Христо Карабекиров и представители от Исторически музей- Котел. Цветя бяха положени още от ръководството на СУ „Георги Раковски“ и от възпитаниците на училището.